Meslek Seçerken bu hataları yapmayın

LYS sonuçlarının açıklanmasıyla, yüzbinlerce öğrenci için tercih dönemi de başlamış oldu. Bu süreçte, adaylar için en önemli konu hiç kuşkusuz ‘doğru tercih yapmak.’

Meslek seçimi bir insanın hayatındaki en önemli kararlardan biri… Kariyerlerinin şekillendiği meslek seçiminde öğrenciler birçok hataya düşebiliyor. Uzmanların çoğu adaylara yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre seçim yapmalarını önerirken, ‘geleceğin meslekleri’ diye öngörülen alanlar da tercih sırasında oldukça etkili.

Peki öğrenciler, doğru tercih yapmak için meslek seçimini neye göre yapmalı? Meslek seçimini yaparken en çok nelere dikkat etmeli? İş imkanı fazla olan ve 20177’de yıldızı parlayan meslekler hangileri? 

Mesleğe ilk adımı atmadan önce kendini tanımak çok önemli. Herkes, doğuştan gelen bir takım yeteneklere sahiptir. Öğrenciler tercih yaparken güçlü ve zayıf yönlerini göz önüne alarak yeteneklerini gösterebileceği meslekleri tercih etmeli. Örneğin çekingen, içine kapanık ve ikna gücü düşük biri satış, pazarlama ve hukuk gibi güçlü iletişim gerektiren alanlarda çok da başarılı olamayacaktır. Meslek seçiminde göz önünde bulundurmamız gereken bir diğer etken de ilgi alanlarımızdır.  Sevdiğiniz şeylerle meşgul olabilmek ve aynı zamanda bu işi meslek haline getirip para kazanabiliyor olmak, sizi maddi ve manevi mutlu edecektir.

Öğrencilerin kendilerini tanımaları, yetenek ve ilgi alanlarını belirlemeleri için yapabilecekleri çeşitli, bilimsel testler bulunmakta. Her testin, kendine özel bir algoritması var ve verilen yanıtların genel değerlendirmesini yapıp, kendinizi tanımızda yardımcı oluyor. Bu testler sayesinde, karakterinize uygun,  gelecekte başarı grafiğinizi oldukça yükseltecek mesleki tercihleri yapmanız kolaylaşacaktır.

Çevrenizdeki kişilerin, rehber öğretmenin ve ebeveynin dayatma yapmadan tavsiye niteliğinde destek olması da dikkat edilmesi gereken konulardan. Bu noktada kişiye sadece ihtiyacı olan bilgi ve deneyimler aktarılmalı, gerisi tercih yapacak kişiye bırakılmalıdır.

Meslek seçerken birçok öğrencinin sıkça yaptığı hatalar var. Bu hataları sıralayacak olursak:

-Meslek hakkında tam bilgi sahibi olmamak

-Ebeveynin istediği mesleği seçmek

-Yetenekler ve kişilik özellikleri göz ardı edilip statüsüne bakılarak meslek seçmek.

-Alınan puana göre tercih yapmak.

-Neresi olursa olsun bir bölüme yerleşeyim düşüncesiyle tercih yapmak

-Akran grubunun etkisinde kalmak.

-Bölüm değil üniversite adı için tercih yapmak

‘Geleceğin meslekleri’ diye öngörülen alanlar da tercih sırasında etkili olabiliyor. 2013'ün yükselen sektörleri arasında genetik, bilişim, telekomünikasyon, enerji, mobil teknolojiler ve internet var. Aynı zamanda sosyal medya, internet pazarlama, mobil uygulama yazılımcılığı, e-ticaret yazılımı ve girişimciliği popüler meslekler ve iş alanları arasına girdi.

Nükleer uzmanı,  hafıza artırma cerrahlığı, uzay pilotluğu, gen terapistliği, soru bankası tasarımcılığı, elektronik gazetecilik ve siber teknoloji mühendisliği gibi ilginç ve yeni meslekler, geleceğin parlak meslekleri olarak görülüyor.

Bundan 10 yıl önce adını hiç duymadığımız meslekler var artık. Doktor, öğretmen veya avukat olmayı hayal eden gençlerin önüne SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uzmanlığı, gayrimenkul danışmanlığı, uluslararası finans, sermaye piyasası uzmanlığı, bilişim teknolojileri ile teknolojiye dayalı meslekler; internet gazeteciliği, yazılım mühendisliği ,siber teknoloji mühendisliği, kablosuz iletişim mühendisliği, mekatronik mühendisliği, elektronik haberleşme mühendisliği ve tıp alanında biyomedikal mühendisliği gibi meslekler çıkıyor.

Hayatımızda ki en önemli kararların başında gelen meslek seçimi birçok kişi için oldukça stresli geçen bir dönemdir. Bunun sebebi ise hem bu kararın genç yaşlarda verilmesi gerektiği hemde bilinçsiz çevrenin yardımcı olamaması. Bizde bu yazımızda meslek seçimi noktasında size yardımcı olabilmesi adına meslek seçiminde yapılan 5 hatayı bir araya getirdik.
 
1-) Meslek Seçimi Senle Başlar
 
Ülkemizde meslek seçimi ile ilgili yapılan en büyük hataların başında meslek seçimi yapacak kişiye ailesi veya çevresi tarafından uygulanan baskılar geliyor. Bu baskıların hali ile seçim yapacak kişiyi hem psikolojik olarak hemde düşünce yapısı olarak zedelemesi ve yanlış kararlar vermesine sebep olması da kaçınılmaz. Hatta bazı durumlarda fazla baskıdan bunalan kişiler iflas bayrağını çekerek çevresindeki kişilerin isteklerini dinleyerek hareket ediyor. Bu kişiler ise ilerleyen zamanlarda ki genelde üniversitenin ilk yılında “bana uygun meslek bu değil” diyerek meslek değiştirme çabalarına giriyor yada okulu bırakıyor.
 
Bu yüzden eğer şuan meslek seçimi aşamasında ki bir birey olarak bu yazıyı okuyorsanız altını çizerek söyleyelim hayatınız boyunca çalışacak olan sizsiniz, çevreniz değil.
 
Eğer bu yazıyı meslek seçimi yapmayacak biri olarak okuyorsanız da belirtelim. Meslek seçiminde yardım bekleyen kişilere meslekler hakkında bilgi vermeniz oldukça faydalı olacaktır fakat bir meslek üzerinde ısrarcı olmanız karşı tarafa maddi ve manevi zarar verecektir. Ayrıca tavsiyeler vererek kişiye yaklaştığınız zaman hali ile karşı tarafta bayraklarını indirecektir ve böylece beraber meslek seçiminde ortak kararlar alabilir konuma geleceksiniz.
 
2-) Bir Gün Değil Her Gün
 
Genellikle ülkemizde meslek seçimi yapacak kişiler son yıllara doğru hatta son yıl yani 12. sınıfta bu konu üzerine düşünmeye başlıyor. Bu durumda sınav stresinin yanına birde meslek seçimi gerginliği girince işin içinden çıkılmaz bir hal ortaya çıkıyor.Bu yüzden eğer bu yazıyı daha erken yaşlarda okuyan biriyseniz sakın benim için erken gibi düşüncelere kapılmayın çünkü meslek seçimi uzun bir süreç.
 
Buna Baktın Mı? Bana Uygun Meslek Hangisi? | Meslek Rehberi
Fakat eğer durum son yıla yani üniversiteye hazırlık sürecine kaldıysa yine panik olmanıza gerek yok çünkü bu durumda geriye dönmeniz mümkün değil ve panik olmanın bir artısı yok. Bu noktada yapmanız gerekenleri tavsiye yazımızda anlattık.
 
3-) Sevgi Değil Maddiyat
 
Ülkemizde ki her işte olduğu gibi bu iştede maddi düşünceler ön planda fakat kabul etmemiz gereken bir gerçek var ki eğer bir işi sevmiyorsanız mutlu olamazsınız. Bu durumda maddi durumdan önce gerçekten o işi sevip sevmediğinize karar vermeniz gerekiyor. Tabi ki maddi durumların önemi azımsanmayacak durumda fakat bir karar vermeniz gerekiyorsa sevdiğiniz işi her zaman öncelikli olarak tercih etmelisiniz. Eğer bir işi seviyorsanız zaten getirisi de sizi her durumda mutlu edecektir.
 
4-) Ben Kabullendim
 
Ülkemizdeki eğitim sistemi maalesef sadece sizi puanınızla yargılıyor fakat hayallerinizi, yeteneklerinizi sorgulamıyor. Bu durumun farkındayız fakat şuan için bunu değiştirebilecek gücümüz yok. Ancak siz bugün bu sisteme boyun eğerek hayallerinizi bir kenara itip “üniversite okuyayım da yeter” veya “memur olsam yeter” zihniyeti ile hareket ederseniz ne kendinize bir faydanız ne çevrenize bir faydanız ne de ülkenize bir faydanız olur. Evet söylediklerimiz biraz abartılı gözükebilir fakat eğer gerçekten bir mesleği sevmeden seçecek olursanız çok fazla bir beklentiniz olmasın hem üniversite hayatınızdan hemde iş hayatınızdan.
 
5-) Sevin, Sevin, Sevin
 
Meslek seçiminde yapılan birçok hatadan bahsettik fakat en büyüğü, kısım kısım da yazının içinde de bahsettiğimiz gibi, meslek sevgisizliği. Eğer bugün ani kararlar ile yada çevrenizde ki kişiler istiyor diye meslek seçimi yapıyorsanız üniversite hayatınızda büyük sıkıntılar sizi bekliyor olabilir. Aksi durumlarda mevcut. Misal hiç sevmiyorum diyerek üniversiteye gittiğinde bölümünü sevenlerde var fakat hayatın size her zaman gülümseyeceğini kimse garanti edemez. Bu yüzden Meslek Hocam olarak yayın hayatına başladığımız günden beri çabalarımız her zaman sizi sevdiğiniz mesleklere yönlendirebilmek oldu. Bu durumun her seferinde altını çize çize söylüyoruz; sevdiğiniz meslekleri yapın. Herkes mühendis olmak zorunda değil yada tıp okumak zorunda değil ya da ne bileyim memur olup 8-5 çalışmak zorunda değil. Bu ülkede ressama da, müzisyene de, tiyatrocuya da ihtiyaç var ama en çok mesleğine aşık kişilere ihtiyaç var.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

EĞİTİM Haberleri