Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Meslek Elemanı, ulusal ve uluslararası sermaye piyasalarını takip ve analiz ederek sermaye piyasalarında müşterisi adına hisse senedi, altın, döviz ve diğer menkul kıymetlerin alım satımını yapan kişidir.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Meslek Elemanı;
• Günlük olarak müşterilerine bülten hazırlar, ulusal ve uluslararası sermaye ve para piyasalarıyla ilgili haberleri analiz eder,
• Ulusal ve uluslararası siyasi ve politik olayların piyasalar üzerindeki olası etkileri hakkında çıkarımlarda bulunarak yorum yapar ve strateji geliştirir,
• Gün içerisinde borsaları ve alternatif piyasaları takip eder, borsadaki şirketlerin teknik ve temel analizini yapar,
• Müşterilerini bilgilendirir ve işlemlerini yerine getirir,
• İşletmelerin doğru ve kar getirici yatırım yapması, karlarını koruma ve artırma ile finans kaynağı bulmasında danışmanlık yapar.
Bu mesleği yapacak kişilerin, matematikte ve istatistikte başarılı ve ekonomi konularına ilgili, analitik düşünme becerisi gelişmiş, risk alabilen, hızlı ve doğru karar verebilen, sorumluluk sahibi, analiz ve plan yapabilen ve bunları uygulayabilen, insanlarla iletişimi iyi, ikna kabiliyeti yüksek, ekip çalışmasına yatkın, algılama ve sayılarla akıl yürütme becerisi gelişmiş, yeniliklere açık, güvenilir kişiler olması gerekir. Küçük, orta ve büyük tüm endüstriyel ve ticari işletmelerde muhasebe ve finansman birimlerinde, borsalarda, bankalarda, ulusal ve uluslararası yatırım kuruluşlarında büro ortamında çalışırlar. Çalışma saatleri düzenli olmakla birlikte, zaman zaman geç saatlere kadar çalışma söz konusu olabilir. Menkul kıymetler ve yatırım şirketlerinde yatırımlarını borsada değerlendirmek isteyen müşterilerle diyalog hâlindedirler. İşin gereği yoğun stres altında çalışmayı gerektirebilir.
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı yüksekokulların Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası ön lisans programında verilmektedir.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Meslek Elemanı çoğunlukla özel sektörde çalışır. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında da iş bulma imkânı vardır. Küçük, orta ve büyük tüm sanayi ve ticari hizmet işletmelerinde muhasebe ve finansman birimlerinde, sigorta sektöründe, menkul kıymetler ve yatırım şirketlerinde, borsalarda, bankalarda ulusal ve uluslararası yatırım kuruluşlarında görev yapabilirler.
Benzer Meslekler;
- Bankacı
- Sigortacı
- Uluslararası Ticaret Meslek Elemanı