Meleklere iman, kiramen katibin meleklerinin kayıtlarını, melek gibi varlıkların korumasında ve gözetiminde olduğuna inanan insanlar, iyi ve güzel iş yapmaya, kötü işlerden de uzaklaşma çalışırlar. Bu inanç insanların ahlakı üzerinde olumlu etkileri vardır. Melek kavram olarak iyiliği temsil eder, melekleri örnek alan insanlar, karıncayı bile incitmekten çekinirler. Meleğe iman eden insan içinden iyiliğe çağıran sesin meleğin sesi, kötülüğe davet edenin de şeytan vesvesesi olduğunu bilir, meleğe sesine kulak verir. Şeytanın vesvesesine kendini kapatır.
Meleklere iman sonucunda, Müslümanlar sıkıntı ve darlık durumunda meleklerin yardım edeceğini bildiklerinden ümitsizliğe düşmezler. Her zaman motivasyonları yüksek ve huzurlu olurlar. Manevi varlıklara inananlarda sorumluluk bilinçleri daha fazla olur.
İnsanlar meleklerin daima yanlarında olduklarına inandıkları zaman kendilerini daha rahat ve huzurlu hissederler. Karşılaştıkları zorluklar karşısında hemen huzursuzluğa kapılmaz ve meleklerin onları koruduğuna inanırlar. Ayrıca kötülüklerden uzak durarak meleklerin onları kötülük yaparken görmelerini istemezler. Bu yüzden meleklere inanmanın davranışlarımız üzerindeki etkisi büyüktür.