Melek kelimesinin Arapça karşılığı habercidir. Yaradandan bize haberler getirmeye yardımcı olan bu varlıkların, kaç tane olduklarını ya da tam olarak görevlerini bilmiyoruz. Fakat Kuran-ı Kerimde ve Hz. Muhammed’in bazı hadislerinde meleklerden detaylı şekilde bahsedilmiştir.
Cebrail: En büyük melek olarak bilinir. Peygamberlere vahiyler getirmekle yükümlüdür. Allahın buyurduklarını bildirir. Diğer isimleri, 'Cibrîl', 'Rûh-ul-emîn', 'Nâmûs-ı ekber' olarak sıralanabilir.
“O (Kur’an’ı) korkutuculardan olasın diye Rûhulemîn senin kalbine indirmiştir” (eş-Şuarâ 26/193-194). Bir başka âyette de ona Rûhul- kudüs adı verilmiştir: “…Kur’an’ı Rabbinden hak olarak Rûhulkudüs indirmiştir” (en-Nahl 16/102).
Azrail: Hepimizin de bildiği, Allah’ın verdiği canı, kişinin eceli geldiği zaman almakla yükümlüdür. Bir diğer adı da ölüm meleği anlamına gelen Melekü'l-Mevt idir.
“De ki: Size vekil kılınan ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz” (es-Secde 32/11).
Mikail: Rızıkları ulaştıran melektir. Aynı zamanda Allah’ın belirlediği şekilde doğa olaylarını düzenler.
İsrafil: Kıyamet günü Sur borusunu çalacak olan melektir. İlk üflediğinde kıyamet kopacak, ikinci sefer ise tekrar diriliş meydana gelecektir.