Hayatı: İstiklal marşımızın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy İstanbul’da doğmuş ve yine burada vefat etmiştir. Babası Arnavut annesi ise Buharalı’dır. Mehmet Akif Arapça ve İslami konularda babası tarafından bizzat eğitim almıştır. Aynı zamanda Türkçe, Arapça, ve Fransızca dillerindeki donanımıyla dikkat çekmiştir. Babasının vefatı ve evlerinin yanması gibi nedenlerden ötürü memuriyet veren bir yüksek okula başvurmak zorunda kalmıştır. Mülkiye Baytar Mektebini birinci olarak bitirmiştir.
Edebi Görüşü: Mehmet Akif düşünce hayatının en belirgin unsuru olarak İslamcılık ve bu anlamda Batı ile toplumsal ve düşünsel açıdan yerli özelliklerini koruyan güçlü bir toplum yapısını öngörmüştür. Mehmet Akif dil konusunda toplumsal kimliği ön plana çıkarmış ve bu sayede özgün ve kendine has bir tarza ulaşmıştı.
Eserleri: Safahat, Süleymaniye Kürsüsünde, Hakkın Sesleri, Fatih Kürsüsünde, Asım, Gölgeler, Safahat, Hatıralar.
Mehmet Akif Ersoy'un tarihimizdeki değeri,
Mehmet Akif Ersoy, Mustafa Kemal Atatürk tarafından düzenlenen Kurtuluş Savaşı'ndan çıkan halkın moral ve motivasyonunu yükseltmek amacıyla bir şiir yarışması düzenlemiştir. Bu yarışmada Mehmet Akif Ersoy birinci gelerek, İstiklal Marşı adlı eserini Türk Halkına armağan etmiştir.
Daha sonra İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtası Ali Rıfat Çağatay tarafından bestelenmiş daha sonra Osman Zeki Üngör tarafından tekrar bestelenerek bugünkü marşımızı oluşturmuşlardır.
Mehmet Akif, İstiklal Marşı eserinde; Türkiye Cumhuriyeti'nin ne zorluk ve fedakarlıklarla kurulduğunu bizlere anlatmış ve ne pahasına olsun korumamız gerektiğini öğütlemiştir. Mehmet Akif Ersoy, vatansever şairler arasında önemli bir yere sahiptir.