Med harfinden sonra ârızî (geçici) sükûn gelirse medd-i ârız olur. Medd-i ârız okuyuş hızına göre bir elif miktarından dört elif miktarına kadar uzatılabilir. Medd-i ârızın uzatılması caizdir. Medd-i ârız, tûl okuyuşta dört elif miktarı, tevassut okuyuşta iki-üç elif miktarı, kasr okuyuşta ise bir elif miktarı uzatılır.
Örnek:
اِنَّكَ لَمِنَ الْمُرْسَل۪ينَ۞ عَلٰي
Bu örnekte:
اَلْمُرْسَل۪ينَ kelimesindeki ya ( ي ) med harfidir. Kelimenin sonunda durulduğunda, nun ( ن ) harfinin üzerinde geçici (ârızî) bir sükûn ortaya çıkar ( .( اِنَّكَ لَمِنَ الْمُرْسَل۪ي ۞ْ۞ ن علَٰي
Bu durumda med harfinden sonra geçici sükûn geldiği için medd-i ârız olur.
Lam ( ل ) harfi, dört elif miktarı uzatılarak okunur.
Eğer kelime üzerinde durulmaz ve okumaya devam edilirse kelimenin sonu اَلْمُرْسَل۪ينَ şeklinde harekeli okunarak ve bir elif miktarı uzatılarak عَلٰي kelimesine geçilir.
Medd-i ârız ne kadar çekilir
Medd-i ârız, en az bir veya iki elif, en çok dört elif miktarı uzatılır.
Medd-i ârızın tecvîd hükmü nedir
Medd-i ârızın tecvîd hükmü câizdir.
Medd-i ârızda başka tecvid hükümleri var mıdır
Vardır: Medd-i ârız olan kelimenin son harf’i üstünlü ise üç vecih (üç uzatma şekli) câizdir: Tûl (uzun), tevassut (orta), kasr (kısa). Tûl, dört elif miktarı, tevassut iki elif miktarı, kasr, bir elif miktarı çekmek demektir.
Medd-i ârız olan kelimenin son harfi esireli ise, dört vecih câizdir: Tûl, tevâssut, kasr ve revm.
Üzerinde durulan kelimenin son harf’i ötüreli ise, yedi vecih câiz olur: Tûl, tevassut, kasr, tûl ile işmâm, bir de revm.
Sual : Revm ne demektir
Cevab : Harf’in harekesini gizli sesle göstermek demektir.
Sual : İşmâm ne demek
Cevap : Sükûnden (sesi kestikten) sonra dudakların yumulması demektir.