Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçilerinin 460 sayfalık raporu, Meclis’e gönderilirken 23 sayfaya indirildi. Denetçilerin 48 bulgusundan 41’i rapordan çıkarıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçilerinin hazırladığı 460 sayfalık raporun Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu tarafından 23 sayfaya indirildiği ortaya çıktı. Bakanlığın uğradığı zararları ortaya koyan raporların içi boşaltılarak Meclis’e gönderildiği öne sürüldü. Çalışma usul ve esasları bile henüz oluşturulmamış olan ve 2012’den beri fiilen çalışan Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu’nun Milli Eğitim Bakanlığı’nın Sayıştay denetçi raporlarını sansürlediği iddia edildi.
48 BULGUNUN 41’İ ÇIKTI
2012 yılına ilişkin raporun Bakanlık bütçesini ilgilendiren asli unsuru ve denetim görüşüne dayanak olan 13 adet bulgunun 9 tanesinin Kurul tarafından rapordan çıkarıldığı öğrenildi. Raporun Okul Aile Birlikleri ve Özel Hesaplar ile ilgili kısmına raporda hiç yer verilmediği belirlendi. Yine raporun Döner Sermaye İşletmelerine ilişkin kısmında ise tespit edilen 48 bulgunun 41’i rapordan çıkarıldı.
İşte Rapor Değerlendirme Kurulu tarafından rapordan çıkarılmasına karar verilen ve TBMM’ye gönderilmeyen Sayıştay denetçi bulgularından bazıları:
AB HİBELERİ İZLENEMEDİ
*Avrupa Birliği kaynaklarından Milli Eğitim Bakanlığı’na proje karşılığı aktarılan hibe tutarları, ilgili mevzuata aykırı olarak genel bütçeye ilişkin muhasebe kayıtlarında izlenmemektedir.
*Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin okullara erişiminin sağlanması için ücretsiz taşınması projesi kapsamında yapılan hizmet alım ihalelerinde açık ihale usulü yerine pazarlık usulü uygulanmıştır.
*Bakanlığın taşra ve merkez birimlerinde kullanılan telefon hizmetinin abonelik sistemiyle Türk Telekomünikasyon A.Ş.’den direkt olarak alınmış, bunun için herhangi bir ihale yoluna başvurulmamıştır.
*Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen değişik hizmet alımı ihalelerinde, teknik şartnamede belirtilen niteliklere sahip olmayan eleman çalıştırılmıştır.
*Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü YEĞİTEK tarafından yapılan merkezi sistem sınavlarına ait kapalı devre çalışmaları ile taşıma, kutu açma, istifleme ve değerlendirme çalışmalarına ilişkin hizmet alım işinde, kapalı ve açık sistemde çalışılacak gün sayısı iyi planlanamamış, Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak ek bir alım daha yapılmıştır.
*YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi tarafından aynı yükleniciden 6 farklı alımla gerçekleştirilen YEĞİTEK Orta Büyük Ölçekli Toplantı Salonları Yapılması Hizmet Alımı İşi ile Genel Müdürlük Makam Odası, Sekreterya ve Toplantı Salonlarının Tefrişatı mal ve hizmet alımı işlerinde, işin aciliyeti gerekçe gösterilerek ihale mevzuatına aykırı şekilde pazarlık usulü ile yaptırılmıştır. Mal ve hizmet alımı işleri ihale mevzuatına aykırı şekilde kısımlara bölünerek ihale edilmiştir. İdare tarafından hazırlanan teknik şartnamelerde kamu ihale mevzuatına aykırı şekilde alımı yapılacak malın modeli belirtilmiştir.
*Ders kitapları baskı hizmet alım işlerinde bazı kitaplara ait iş kalemleri geçerli bir gerekçe olmaksızın zeyilname ile iptal edilmiştir.
YANLIŞ HESAPLANDI
*MEB Devlet Kitapları Döner Sermaye Müdürlüğü Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, Kamu İhale Kurumu ve Basın İlan Kurumu’na yaptığı ödemelerde, damga vergisi tahakkuk ettirmemiştir.
*MEB Devlet Kitapları Döner Sermaye İşletmesi tarafından telif ücreti ödenen okul ders kitaplarında telif ücretleri yanlış hesaplanmıştır.
*Devlet Kitapları Döner Sermaye İşletmesin’in, mal ve hizmet alım ihalelerinin fiyat farkı ödemelerinden genel olarak ek kesin teminatlar alınmamıştır.
46 milyon liralık alacak düzgün takip edilmedi
Sayıştay denetçilerinin 2012 yılına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı raporlarında çok önemli zarar tespitlerinde de bulunuldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012 yılı Kişilerden Alacaklar Hesabı ile ilgili olarak alacaklar listesinde yer alan 46 milyon 667 bin liralık alacakların yeterli düzeyde takip edilmediği kaydedildi. Ayrıca söz konusu alacakların tutarına ilişkin Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerinin birbirini tutmadığı belirtildi. İlave Eğitim Öğretim Hizmetleri Tazmitanı ödemelerinde de Bakanlar Kurulu kararında belirtilen esas, ölçü ve nispetlere aykırı ödemelerin yapıldığına dikkat çekildi.
MARKA ŞARTNAMEDE VAR
2012-2. dönem öğretmen atamalarında, kanunlara aykırı olarak bazı alanlarda atamalar yapıldığı ve ataması yapılan bu kişilere atamalarının iptal edildiği tarihe kadar maaş ödemesinde bulunulduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yurtdışına gönderilen avans ve kredilerin mahsubunun zamanında yapılmadığı ve gider yapıldıktan sonra avans ve kredi gönderildiği anlaşıldı.
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin mali tablolarının işletmenin gelir, gider ve mallarına ilişkin gerçek durumu göstermediğini kaydeden denetçiler, Kurum tarafından yapılan sınavlarda sınav evraklarının taşınması işinde aynı iş için iki farklı kişiye ödeme yapıldığını aktardı.
Sansür kurulu böyle çalışıyor
Sayıştay raporlarının sansürlenerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmesi büyük tartışmalara neden oldu. Gözler Sayıştay denetçilerinin hazırladığı yüzlerce sayfalık raporları sansürleyerek Meclis’e gönderen Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu’na çevrildi. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile getirilen Kurul’un amacı Sayıştay Raporları ve Sayıştay Başkanı tarafından görüşülmesi istenen başka konular hakkında görüş bildirmek. Çalışma usul ve esasları bile oluşturulmadığı halde 2012’den beri çalışan Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu’nun ilk icraatı 2011 yılı denetim raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmemesine karar vermek oldu.
Uzmanlar, tek yetkisi Sayıştay raporları hakkında görüş bildirmek olan Kurul’un 2013 yılında 2012 yılı denetim raporlarına ilişkin aldığı kararlarının hem usul hem de esas açısından mevcut yasal mevzuat ve denetim rehberlerine aykırı olduğuna dikkat çekti. Kurul’un toplantılarında kendi belirlediği usullere bile uymadığı belirtildi. Edinilen bilgilere göre Kurul, gündeme aldığı raporların büyüklüğü ve mahiyetini dikkate almaksızın gündem belirledi. Bir rapor hakkında farklı gündemlerde farklı kararlar aldı. Hakkında nihai kararını verdiği bir rapor hakkında sonraki bir gündemde söz konusu raporu kısmen ya da tamamen yeniden görüşme suretiyle yeni kararlar aldı.
Kurul’a yöneltilen ciddi bir eleştiri de bazı denetçi bulgularının mahiyetini değiştirmesi konusu oldu. Sadece görüş verme yetkisi olan Kurul’un raporları sansürlediğini kaydeden uzmanlar, “Kurul, denetim raporları hakkında görüş bildirmek yerine denetim raporlarının içini boşaltan kararlar almıştır. Yüzlerce sayfalık raporları 3-5 sayfaya düşürmüştür” tespitinde bulundu.