MEB'den TEOG Nakilleri İlgili Flaş Açıklama

TEOG yerleştirmelerinden sonra uzak ilçelere yerleştirilen öğrenci sayısa oldukça fazla. TEOG yerleştirme hataları düzeltme yönünde bakanlıktan adım atması bekleniyor. MEB teog nakilleri açıklaması içerisinde paniğe gerek olmadığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, TEOG yerleştirmelerinde evinden uzak ilçelere yerleştirilen öğrenci sayısının 9 bin 802 olduğunu açıkladı. Ayrıca TEOG kapsamında öğrencilerin yüzde 50'sinin ilk üç tercihine yerleştiğini belirterek, “Cuma günü özel okula kayıt yaptıran öğrencilerimizden kontenjan boşalacağı için bunlar 2. hafta tercihlerinde görünecek. Dolayısıyla öğrencilerimizin ve velilerimizin panik yapmasına gerek yok” dedi.

MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) uygulaması kapsamında liselere yerleştirilen ancak başka bir liseye geçiş yapmak isteyen öğrencilerin nakilleri ile ilgili açıklama yaptı. Yerleştirme işlemlerinin nasıl yapıldığ sorusu üzerine Kurt, öğrencilerin yerleştirmeye esas yüzdelik dilimlerine göre, A grubundan 15 okul, B grubunda da okul türü seçtiklerini hatırlattı. Kurt, öğrencilerin “Yerleştirmeye Esas Puan”larına (YEP) ve tercihlerine bakılarak, puan üstünlüğüne göre sistem tarafından yerleştirildiğini söyledi.

A grubuna, tercihlerine göre yerleşemeyen öğrencilerin B grubundaki okullara yerleştirildiklerini ifade eden Kurt, B grubu yerleştirmelerinde öğrencilerin ikametgah adresleri ve okulların boş kontenjanlarının dikkate alındığını belirtti.

Uzak ilçelere yerleştirilen öğrenci sayısı 9 bin 802

Öğrencilerin ikametgahlarına bakılarak boş kontenjan olan en yakın okula yerleştirildiğini vurgulayan Kurt, “Sistem, yakında boş kontenjan bulamadığı durumda, öğrencileri komşu ilçelerdeki okullara yerleştiriyor. Dolayısıyla buralarda da boş kontenjan bulamazsa, il içinde boş kontenjanı olan bir okula yerleştiriyor. Bu rakam çok düşük. B grubunda, kendi ikametgah adresinin dışında bir yere yerleştirilen öğrenci sayımız 9 bin 802. Yani binde bir bile değil” diye konuştu.
Kurt, bazı yüksek puan alan öğrencilerin düşük puanlı okullara yerleştirildiği yönündeki iddialarla ilgili, tercih hatalarının payının büyük olduğunu belirtti.

Öğrencilerin yüzde 50'si ilk 3 tercihine yerleşti

Kurt, öğrencilerin il içindeki yüzdelik dilimlerine bakarak tercih yapmaları gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Birçok velimiz öğrencisinin, tercihini yaparken yüzdelik dilimlere dikkat etmediklerinden dolayı A grubuna yerleştirilemediler. Ama bu rakam çok az. Basınla da paylaştık bu rakamları, 78 bin civarında. Dolayısıyla öğrencilerimizin yüzde 93'ü A grubu tercihine yerleşti. Çok özel bir rakam da vermek istiyorum. 550 binin üzerinde öğrencimiz ilk üç tercihine yerleşti. Yani ilk üç tercihte yüzde 50'nin üzerinde bir yerleşme var. Buradaki sorun aslında kendi ikametgah adresinin dışında, il içinde bir yere yerleşen 9 bin 802 kişi. Bunların da sorunları nakil yoluyla çözülecek. “

“Ermeni öğrencinin mağduriyeti söz konusu değil”

Evlerinden uzak okullara yerleştirilen öğrencilerin bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine de Kurt, “Evinden uzak okula yerleştirilen öğrenci sayısı Türkiye genelinde 9 bin 802. Bu rakam binde bire bile ulaşmıyor. Dolayısıyla bu söylem çok doğru değil” dedi.
Kurt, A grubunda yerleşemeyen öğrencinin B grubundaki okul türüne göre yerleştirildiğini anımsatarak, A grubu tercihlerinden dolayı özellikle fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve Anadolu liselerinin tamamının dolduğunu, dolayısıyla sistemin öğrencileri evinin yakınındaki meslek lisesi ya da Anadolu imam hatip liselerine yerleştirdiğini söyledi.
Sistemin, bu okullarda boş kontenjan bulamadığında komşu ilçeye, orada da kontenjan olmazsa il içinde bir başka kontenjana öğrenciyi yerleştirdiğini anlatan Kurt, “YEP'lerin yüzdelik dilimleriyle tercih ettikleri okulların yüzdelik dilimlerinin uyuşması gerekiyordu. Şimdi nakil süreciyle, öğrencilerimiz tercihte bulunarak evindeki en yakın okullara yerleştirilecek” diye konuştu.
Ermeni asıllı bir öğrencinin imam hatip okuluna yerleştirildiği yönünde basında yer alan haberlerin anımsatılması üzerine ise Kurt, bu öğrencinin zaten özel okula gideceği için tercih yapmadığını, dolayısıyla bir mağduriyetinin söz konusu olmadığını söyledi.

“Sistem, öğrencilerimizin milliyetine ya da dini inançlarına bakmıyor”

Kurt, tercih yapanların hemen hemen hepsinin yerleştirildiğini ve hiç tercih yapmayan 134 bin öğrenci bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Tercih yapmayan bu 134 bin öğrencimiz, daha sonra sistem tarafından herhangi bir okula yerleştirildiğinde şikayette bulunuyor. ‘Biz bu okulu istememiştik' diye. Biz şimdi öğrencilerimizin puanlarına ve tercihlerine bakıyoruz, sistem öğrencilerimizin milliyetine ya da dini inançlarına bakmıyor. Dolayısıyla sistem, öğrencimizin Ermeni olduğunu ya da başka bir dine mensup olduğunu bilmez, sorgulamaz. Bu tür öğrencilerimiz tercih de yapmadığı, bir okul türü de belirtmediği için sistem otomatik olarak evine en yakın imam hatip okulunun bulduğu yere yerleştirmiş. Bu öğrenci zaten mağdur değil.”

Yerleştirmeler cuma yapılacak

Nakil başvuruları, kontenjanlar dolu göründüğü için yapılmaması ile ilgili de Kurt, nakil başvurularının pazartesiden perşembeye kadar alınacağını, yerleştirmelerin ise cuma günü açıklanacağını söyledi.
Sürecin 26 Eylül'e kadar bu şekilde devam edeceğini kaydeden Kurt, “Nakillerde ilk hafta olduğu için özel okullara giden öğrencilerden boşalan kontenjanlar şu anda sistemde görünmüyor. 2 gündür, özel okula giden öğrenci sayımız 5 bin 700. Cuma günü özel okula kayıt yaptıran öğrencilerimizden kontenjan boşalacağı için bunlar 2. hafta tercihlerinde görünecek. Dolayısıyla öğrencilerimizin ve velilerimizin panik yapmasına gerek yok. İlk hafta bu kontenjanlar kapalı gözükebilir. 2. hafta, bir önceki haftanın boşalan kontenjanları görünecek” şeklinde konuştu.
Kurt, 1 Eylül itibariyle açık liseye gidecek öğrencilerimizden boşalacak kontenjanlar bulunduğunu ifade ederek, geçen yıl açık liseye 96 bin, özel okula 71 bin öğrencinin gittiğini belirtti.
Bu yıl teşviklerle özel okula gidecek öğrenci sayısının 100 bini geçmesini beklediklerini kaydeden Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçen senenin 9. sınıf açık lise ve özel okula geçiş rakamlarını topladığınızda yaklaşık 200 bine yakın bin kontenjan boşluğu oluşacak. Bu boşalan kontenjanlar ve nakiller, evinden çok uzağa yerleşen öğrencilerimizi ya da istemediği bir okul türüne yerleşen öğrencilerimizi hem evine hem de istediği okul türüne yerleşmesini sağlayacak bir sistemdir. Panik yapacak bir durum yok. Gerçekten biz bunu önceden öngörmüştük. Kurgu bu şekilde çalışıyor. İlk 2 haftada özel okula ve açık liseye geçişler sisteme tam yansımadığından bu tür sıkıntılar yaşanacak. Ama 3. hafta, özel okulların ve açık liselerin boşalttığı kontenjanlara yapılan nakillerle biz bu sorunu tamamen çözeceğimize inanıyoruz. “
Yerleştirmeler yapılırken öğrencilerin özel okula mı, açık liseye mi kayıt yaptıracağının sorulmadığını anımsatan Kurt, “Bunu sormadık çünkü biz devlet olarak okumak isteyen her kişiye devlet okulunda bir sandalye vermek durumundayız. Dolayısıyla 1 milyon 291 bin öğrencimizi yerleştirdik. Bu kolay değil” dedi.

Tercih hatası yapmayın uyarısı

Kurt, TEOG yerleştirmelerinde hiç bir öğrencinin açıkta kalmadığını, ancak istemediği bir okul türüne ya da evinden uzak bir okula yerleştirilmiş olabileceğine işaret etti. Bu öğrencileri mağdur etmeyeceklerini vurgulayan Kurt, “İlk 2 haftadan sonra, 3. hafta, 4. hafta onlar da görecekler ki çok rahat bir şekilde kendi evlerinin yakınında, kendi istedikleri okul türüne yerleşebilecekler” diye konuştu.
Muhterem Kurt, nakil isteğinde bulunacak öğrenci ve velilere, nakil yaptırmak istedikleri okulun yüzdelik dilimine bakarak tercih yapmaları uyarısında bulunarak, şöyle devam etti:
“Öğrencimizin puanının, YEP'in yüzdelik diliminin yüzde 10'u kabul edelim. Yüzde 10'luk dilimdeki bir öğrencimiz gidip de yüzde 5'lik, 4'lük dilimlerde nakil isteğinde bulunursa yerleştirilmesi mümkün değil. Yani kendisi yüzde 10, 11 ve 12'lik gibi gidebileceği, yerleştirilebileceği dilimleri tercih etmeli. Burası çok önemli. Yani tercih hatasından kaynaklanan A grubuna yerleştirilememe, B grubunda okul türüne ve adrese bağlı olarak yerleştirmede velilerimizin bir kısmı mağdur oldular. Yüzdelik dilimlere dikkat ederlerse hiçbir sıkıntı yaşamayacaklar.”

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

MEB Haberleri