Yerleştirmesi yapılan öğrencilerin bölümleri 1. sınıfın notuna göre belirlenecek. Notu düşük olanlar istemediği bölüm veya okula nakledilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. Geçtiğimiz cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında alan seçimi 9’uncu, dal seçimi ise 10. sınıfın sonunda yapılacak. Alana yerleştirme puanı, öğrencinin ortaokul sınıflarının yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 40’ı ile 9. sınıf yıl sonu başarı puanının yüzde 60’ı toplanarak belirlenecek. Yerleştirme işleminde tercih ve puan üstünlüğü dikkate alınacak.
MÜDÜRLER YAPACAK
Dala yerleştirme işlemleri de 10’uncu sınıfın sonunda öğrencinin alan ortak eğitimindeki yetenek ve başarıları, sektörün ihtiyacı, öğrenci ve velilerin talepleri ve grup oluşturma sayıları dikkate alınarak ilgili okul müdürlüğünce yapılacak.
Bu durumda 9. sınıf puanı düşük olan öğrencinin farklı bir bölüme geçişi yapılacak. Hatta kontenjanlar uygun olmaması durumunda farklı bir okula nakli de söz konusu olacak.
YENİ TERCİH ÇİLESİ
Mesela Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde Hemşirelik Bölümü’nü kazanmış ve yerleştirmesi yapılmış bir öğrenci 9. sınıf notu iyi olmaması durumunda teknisyenlik bölümüne yönlendirilecek. Aynı şekilde Endüstri Meslek Lisesi’nde Bilgisayar Bölümü’nü kazanan öğrenci, makine veya motor bölümüne geçiş yaptırılacak.
TEOG sınavını niye yapıyorsunuz?
Uygulamanın doğru ancak zamanının uygun olmadığını belirten Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Öğrenciler zor süreçten geçti. Buna rağmen tercihini yaptı ve hangi bölümde okuyacağını biliyor. O öğrencileri başka bölüme yerleştirirseniz büyük haksızlık olur” dedi.
Koncuk, bunun 28 Şubat’taki uygulamadan farksız olduğuna dikkat çekerek şu hususlara dikkat çekti : “Öğrencileri istemediği bölüm veya okula yerleştirmek kabul edilemez. Hemşire olmak isteyen öğrenciyi nasıl olur da farklı bölüm okutursunuz? Madem 9. sınıf notları baz alınacak o zaman neden TEOG diye bir sınav yapıyorsunuz? Kaldı ki okulun da değişme ihtimali var. Mağdur olmuş öğrenciye yeni bölüm seçme zorunluluğu ve nakil çilesi yaşatıyorsunuz. Milli Eğitim bu uygulamayı en azından bir yıl sonra hayata geçirmeli.”