MEB'den Dershanelere Yeni Düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Özel Öğretim Kurumları Standartları Yönergesi'nde, mevzuat değişiklikleri doğrultusunda yeniden düzenlemeye gitti.

Dershanelerde, minimum 20'şer metrekarelik en az 15 derslik bulunacak, sınıflar 30 kişiden fazla olmayacak.

Tüm özel öğretim kurumlarının bölümleriyle kullanılacak araç gereçlerinin standartlarını belirleyen yönergeye göre, anaokulu, anasınıfı ile okullardaki labaratuarlar, resim ve müzik dersliklerinde her öğrenci için 4,5 metreküp hacim düşecek şekilde kontenjan tespiti yapılacak.

Anaokullarındaki müdür odası en az 10 metrekare olacak. Kontenjanı 150'den fazla okullarda ayrıca en az 10 metrekare büyüklüğünde müdür yardımcısı odası da bulunacak.

Dershanelerde minimum 20'şer metrekarelik en az 15 derslik olacak. En çok 30 öğrenciye bir derslik olacak şeklinde planlama yapılacak.

Meslek liselerine yönelik kurslar

Meslek liselerine yönelik, havacılık, denizcilik, otelcilik ve turizm kurs programları ile kursta uygulanacak diğer öğretim programındaki uygulama derslerinin, açık alan, fabrika, liman gibi yerlerde yapılacağı belirtilmişse kursla bu alanda hizmet veren özel kuruluşlar noterden onaylı yazılı anlaşma yapılacak.

Resmi kurum ve kuruluşlara ait alanlarda söz konusu uygulama dersleri yapılacaksa bu kurum ve kuruluşlar tarafından kursa verilen izin belgesi alınacak.

Direksiyon eğitim simülatörünün kriterleri

Yönergede motorlu taşıt sürücüleri kursuna ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre, direksiyon eğitim ve sınav araçları, çift frenli, çift debriyajlı, tek direksiyon sistemiyle her türlü donanımı sağlam ve trafiğe hazır durumda olacak.

Direksiyon eğitim alanı yerine direksiyon eğitim simülatörü kullanılmak istenmesi halinde her simülatör için en az 20 metrekare simülatör uygulama dersliği düzenlenecek. Kontenjanı 60 kursiyerden fazla olan kurumlarda ise en ez 2 simülatör bulunacak.

Özel motorlu taşıt sürücü kurslarında, direksiyon eğitim alanı bulunmuyorsa bütün sertifika sınıflarında kullanılabilecek ve belirlenen özellikleri taşıyan direksiyon eğitim simülatörü bulunduracak.

Direksiyon eğitim simülatörünün donanımları gerçek araç donanımıyla bire bir ebatlarda olacak. Kabinde ayarlanabilir, koltuk, emniyet kemeri, el freni, direksiyon donanımı, sinyal kolu, silecek kolu, kontak anahtarı yeri ve benzeri donanımlar, gerçek araçlarda bulunan tüm göstergelerle vites kolu, gaz, fren ve debriyaj pedalı, dikiz aynası ve diğer aynalar bulunacak.

Görsel sistem olarak ekranla desteklenmiş, gerçeğe yakın ve farklı ortamlarda, kursiyerin algı ve refleksini ölçen eğitim senaryoları uygulanacak. Kursiyerlere hangi senaryoda ne zaman eğitim verildiği kayıt altına alınacak.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

MEB Haberleri