Ayşegül Kahvecioğlu
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), CHP'nin dershanelerin kapatılmasının yanı sıra MEB teşkilatında köklü değişiklikler içeren torba yasadaki bazı maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvurunun ardından, "kriz yönetimi" için yeni bir çalışma başlattı. AYM'nin iptal kararı verebileceği düzenlemeler üzerinde çalışan bakanlığın, ilgili maddelerde gerekli değişiklikleri yaparak yasa tasarısını yeniden Bakanlar Kurulu'na sunacağı öğrenildi. Kamuoyunda "dershane" yasası olarak bilinen ve 2016 yılına kadar tüm dershanelerin özel okula dönüşmesini düzenleyen torba kanunun Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşınmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni bir kriz ile karşı karşıya kaldı.
CHP, geçtiğimiz haftalarda AYM'ye yaptığı bireysel başvuruda, özel okula dönüşmek isteyen dershanelere verilecek teşviklerden, dershane tanımının değiştirilmesi ve özel okula dönüşüm sürecinin zamanlamasına kadar birçok düzenlemenin iptalini istemişti. MEB'in, son günlerde hükümet ile AYM arasında yaşanan gerginliklerin ardından, yasadaki önemli bazı maddelerin iptal edilebilmesi ihtimaline karşı çalışma başlattığı öğrenildi.
Maddeler yeniden yazılacak
Yapılan çalışmaya göre, AYM'nin dershanelerin 2016'ya kadar kapatılması ile ilgili düzenlemeyi iptal etmesi durumunda, MEB'in ilgili maddelerde gerekli değişiklikleri yaparak yasa tasarısını yeniden Bakanlar Kurulu'na sunacağı öğrenildi. AYM'nin olası iptali anayasanın "Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir" lkesine dayandırması ihtimaline karşın bakanlığın bu madde ile ilgili detaylı bir çalışma yürüttüğü kaydedildi.
Bakanlık, ikinci olasılık olarak da HSYK yasasında olduğu gibi MEB teşkilat yasasını yeniden düzenleyen yasa maddesinin iptali üzerinde duruyor. Maddeye göre, bakanlık Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri, grup başkanları, İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri yasanın yürürlüğü ile birlikte sona erdi. MEB, söz konusu kadroların bir kısmında değişiklikler yaptı. Ancak yasaya göre okul müdür ve müdür yardımcıları, okulların kapanacağı haziran ayının sonunda görevden alınacak. İptal kararının hazirandan önce gelmesi durumunda müdür ve müdür yardımcıları görevlerinde kalacak. Bu durumda da bakanlık yeni bir yasa ile "geçici görevlendirme" formülünü daha güçlü işletmeyi planlıyor.