Meâric suresi 567. sayfadan başlar ve 569. sayfada biter, 29. cüzde yer almaktadır. Mekke döneminde inmiştir ve 44 âyettir. Sûre, adını üçüncü âyetteki “elMe’âric”kelimesinden almıştır. Me’âric, yükselme yolları demektir. Sûredebaşlıca, Mekke müşriklerinin inkâr, inat ve azgınlıkları, insan tabiatının bazıyönleri, ölüm ötesi hayatın gerçekliği konu edilmektedir Mushaftaki sıralamada yetmişinci, iniş sırasına göre yetmiş dokuzuncu sûredir. Hâkka sûresinden sonra, Nebe’ sûresinden önce Mekke’de inmiştir. 24. âyetinin Medine’de indiğine dair rivayet genel kabul görmemiştir (İbn Âşûr, XXIX, 152).
Meâric suresinin konusu
Meâric sûresinde kıyamet halleri, öldükten sonra dirilme, hesap gününün sıkıntıları, cehennem azabı, âhiret hayatı ve peygamberlik gibi İslâm’ın inanç esasları ele alınmaktadır. Sûrede cömertlik ve cimrilik konularından bahsedilir; müminlerin güzel vasıfları, iyi işleri ve üstün ahlâkı anlatılır; inkârcıların Hz. Peygamber’e karşı tutumları değerlendirilir.
Arapça 567 nasıl yazılır : ٥٦٧
Mearic Suresinin Fazileti ve Sırları
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim Mearic suresini okursa, Allah’u Teala ona emanete riayet eden, verdiği sözde duran kişilerin sevabıyla namazlarını muhafaza edenlere (vereceği) sevabı ihsan eder."(Ebûl-Leys Semerkandî, Tefsirul-Kur’ân, 6/295; Kâdı Beyzâvî, Beyzâvi Tefsir (Envârut-Tenzîl ve Esrârut-Te’vil), 2/532)
Rivayet edildi ki:
- Başarıya ulaşmak için 180 defa okunur.
- Kim Meâric sûresini okursa, Allahü teâlâ ona emânetlerini ve vâdlerini gözetenlerin sevâbını verir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
- Her kim akşam yatarken bu sureyi okumayı adet haline getirirse, Allah’u Teala o kimseyi korkulu rüya görmekten ve ihtilam olmaktan muhafaza eder.
- Kıyamet korkularında nemin olmak için 10 kere okunur.
- Mearic Suresini sürekli zikreden, er yada geç başarıya ulaşır,