Mâun Suresi
Maun suresi, Kur’an-ı Kerim’in 107. suresidir. İniş sırasına göre ise 17. sure olan Maun suresi Kafirun suresinden önce Mekke döneminde nazil olmuştur. Maun, 7 ayetten oluşan kısa bir suredir.
Sure son ayetinde geçen “maun” kelimesinden ismini alır. Maun, zekat, zekat vermek, bir şeyi geçici olarak birisine ödünç vermek veya yardım gibi anlamlara gelir. Maun suresi ayrıca “Eraeyte” ve “Din suresi” olarak da bilinmektedir.
Maun suresi her ne kadar yedi ayetlik kısa bir sure olsa da içinde önemli iki temel konuyu barındırır. Maun suresinin değindiği temel konulardan birisi yetim ve yoksullara sahip çıkmanın önemi iken ikincisi namazı gösteriş için kılmamak gerektiğidir.
Mâun Suresinin Meali
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla
Gördün mü, o hesap ve ceza gününü yalanlayanı! İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, Onlar namazlarını ciddiye almazlar. ﴾5﴿ Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar. Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.
Mâun Suresinin Okunuşu
Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm. “Eraeytellezî yukezzibu bi’d-dîn. Fezâlike’l-lezî yedu’ul-yetîm. Ve lâ yehuddu alâ ta’âmi’l-miskîn. Feveylun lil-musallîn. Ellezînehum an salâtihim sâhûn. Ellezînehum yurâûn. Ve yemne’ûne’l-mâ’ûn.”
Mâun Suresinin Faziletleri
Maun suresinde bahsedilen insan modelleri Allah’ın (c.c.) nimetini inkar eden nankörler, Allah’ın (c.c.) kelamına karşı gelen, hesap ve ceza gününü inkar eden kafirlerdir. Bu tip insanlar kadar kötü olanlardan biri de yetim ve yoksulları hor görüp onların hakkını yiyenlerdir. Ayrıca namaz kılarken bu ameli Allah (c.c.) rızası için yapmayan, namaza riya karıştırarak gösteriş için ibadet eden riyakarlardır.
Maun suresinin anlattığı bu kişiler Rabb’lerine (c.c.) ibadet ederek güzel amel işlemeyen, hak yiyen, güçsüzün hakkını savunmayan, düşkünün yanında olmaktan aciz, riyakar ve gaflet içinde bulunan insanlardır. Maun suresi bu özelliklerden herhangi birisini taşıyan insanların hepsini azap ve helak beklediğini bildirir.
Maun suresi; hesap ve ceza gününü inkar eden, yoksulu doyurmayan ya da sesini duyurmayan, yetimi hor gören veya hakkını yiyen, ibadetlerini gösteriş ya da başkaları için yapan insanların tüm bu davranışlarının yargılanacak olduğunu belirten bir üslupla onları kınar.
Sure, İslam dininde amelleri Allah (c.c.) için yapmanın, düşkünün yanında olmanın, yetimin hakkını savunmanın, birliğin ve namaz ibadetinin ne kadar önemli olduğunun altını kısa, öz ve etkili bir dille çizmektedir.