Canlıların farklı genetik özellikleri farklı biyolojik ve fiziksel özelliklere sahip olmalarına neden olmuştur. Mantarlar ve bitkiler arasında da bazı genetik farklılıkların bulunması mantarların ayrıca değerlendirilmesini gündeme getirmiştir. Bitkiler, hayvanlar, mantarlar, protistler ayrılan diğer kategorilerdir.
Mantarlar hetetrof canlılardır. Mantarlar glikojen depolar. Bitkiler ise ototrof canalılardır. Selülozik depolama yaparlar. Mantarlar sporla çoğalırlar. Bitkiler ise fotosentez yaparlar. Mantarların hücre duvarlarında kitin depolar. Bitkiler ise selüloz depolar. Mantarlar ve bitkiler arasındaki bu farklılıklar farklı özelliklere sahip olmalarına neden olmaktadır. Canlıların bu şekilde kategorize edilmesi genetik özelliklere, fiziksel özelliklere ve hayati faaliyetlere göre değişmektedir.
- Bitkiler fotosentez yapabilen canlılardır. Ancak mantarlar fotosentez yapamaz.
- Bitkiler güneş ışığı olmadan hayatlarını sürdüremezler. Ancak mantarlar güneş ışığı olmadan hayatını sürdürebilirler.
- Bitkiler kök, gövde ve yaprakları olan canlılardır. Ancak mantarlarda bu tür yapılar yer almaz.
- Bitkiler üretici canlılardır. Ancak mantarlar tüketici canlılardır.
Mantarlar daha önce bitki sınıfı içerisinde bulunan canlılardı. Fakat bazı niteliklerinden ötürü belli başlı bir canlı grubu olarak kabul edilmişlerdir.
Mantarlar, fungi canlı grubunda bulunmaktadır. Mantarlar, çok hücreli ve tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsamaktadır.