Anadolu tarihinde birçok savaş tarihin akışını değiştirmiştir. Bunlardan birçokları Türkler ve Bizanslar arasında geçmiştir. Malazgirt Savaşı ve Miryokefalon Savaşı en önemli savaşlardan olmuştur. Bu savaşları kazanan Türkler Anadolu’da hakimiyet oluşturmuşlardır.
1071 yılında Malazgirt Savaşı Türklere, Bizanslara karşı kazanılan zafer sonucunda Anadolu’nun kapılarını açmıştır. 1176 yılında gerçekleşen Miryokefalon Savaşı’nda Türkler Bizanslara karşı zafer kazanınca Anadolu Türklerin yurdu haline gelmiştir.
Türklerin kazandığı savaşlar, Anadolu üzerinde Türklerin hakim olmasında ve Anadolu’nun Türk yurdu olmasında kesin bir sonuç kazanılması anlamına gelmiştir. Anadolu bin yıllık bir Türk coğrafyası olarak daima barış yurdu olmuştur.
Birbirlerinin devamı olarak kurdukları devletlerle Anadolu'nun sahibi oldular. Ele geçirdikleri yerlerdeki toplumlarla birlikte uyum içinde birbirlerinden etkilenerek yeni medeniyetler ortaya çıkarmışlardır.
Yerleşik hayata geçenlerle birlikte yeni sanatlar, zanaatlar, ve ticaret yapmayı öğrendiler. Güvenli ticaret yolları kurarak Asya'dan Avrupa'ya ticareti sağladılar.
Miryokefalon savaşı Türkler için Anadolu da ikinci dönüm noktasıdır.
Bu savaşa kadar Türkleri Anadolu'dan çıkarma umutları içinde saldırı pozisyonunda olan Bizans İmparatorluğu artık savunma pozisyonuna geçmiştir.,
Bu savaştan sonra Anadolu terk edilmemek üzere bir Türk yurdu olmuştur.
Bunu bir biri ardına kurdukları devletlerle ispatlamışlardır. Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti sonunda Türklerin memleketi anlamına gelen adı TÜRKİYE olmuştur.