Ödev cevabı kısaca,
Mahreç, “çıkış yeri” demektir. Arap harflerinin doğru telaffuzu için ses çıkış noktaları tek tek belirlenmiş ve bu ses çıkış noktalarına”mahreç” adı verilmiştir.
Hareke: Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke: Harfleri okumamıza yarayan işaretlere denir.
Tenvin: Bazı kelimelerin sonlarında görülen iki üstün, iki esre ve iki ötreye tenvin denir. Tenvinin lügat manası nunlamak, başka bir ifadeyle kelimenin sonunu sakin nun ile okumak demektir.
Cezm: Harfin üzerine küçük bir daire şeklinde yazılan işarettir ( ْ ). Cezm, harflerin harekesiz olarak okunmasını sağlar.
Kur’an-ı Kerim, sürekli olarak okunan bir kitap olma özelliğine sahiptir. Bununla beraber Kur’an-ı Kerim’i okuma kuralları bulunmaktadır. Bunun için harf kuralları oldukça önemlidir. Her harfin farklı bir özelliği bulunmaktadır. Tecvit, Kur’an-ı Kerim’in en doğru ve güzel bir şekilde okunması anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’i kurallara uygun okumak gerekir.
Tecvit kurallarında bazı bilinmesi gereken kavramlar vardır. Bunlar:
Mahreç, harflerin çıkarılış şekli anlamına gelmektedir. Çıkış yeri demektir. Arap harflerinin doğru telaffuzu için ses çıkış noktaları tek tek belirlenmiş ve bu ses çıkış noktalarına mahreç adı verilmiştir
Hareke, kısa ünlüleri göstermek için kullanılan işaretlemeler anlamına gelmektedir. Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke: Harfleri okumamıza yarayan işaretlere denir.
Tenvin, yazıda harf üzerinde bulunmayan ama lafızda yani söylenişte olan kurallardır. Bazı kelimelerin sonlarında görülen iki üstün, iki esre ve iki ötreye tenvin denir. Tenvinin lügat manası nunlamak, başka bir ifadeyle kelimenin sonunu sakin nun ile okumak demektir
Şedde, bir ünsüzün iki kez okunması gerekliliği kuralı anlamına gelmektedir. Harfin üzerine küçük bir daire şeklinde yazılan işarettir ( ْ ). Cezm, harflerin harekesiz olarak okunmasını sağlar.