Yer kabuğunun derinliklerinden çıkan ve ekonomik değeri olan kayaçlara maden adı verilir. Bir başka ifadeyle, madenler ekonomik yönden değer taşıyan minerallerdir. Altın, bakır, krom, gümüş, bor, cam, civa, demir, kurşun, linyit ve mermer madenlere örnektir. Maden ocaklarından taş ve toprakla karışık olarak çıkarılan madenler, öncelikle ekonomik değeri olmayan taş ve topraklardan arındırılarak ham madde durumuna getirilir. Daha sonra bu ham maddeler fabrikalarda işlenerek çeşitli araç, gereç ve eşyaların üretiminde kullanılır. Ülkemiz madenler açısından oldukça zengindir.
Mutfaklarda kullandığımız tencere, tava, kaşık, çatal gibi metal eşyalar; bardak, sürahi gibi cam eşyalar; inşaatlarda kullanılan demir çubuklar ve metal kapıların yapıldığı sac levhaların ham maddesi madenlerdir.
Madenler, teknolojinin birçok alanında kullanılmaktadır. Teknolojinin ilerlemesinin temelinde madenlerin birçok özelliğinin zamanla keşfedilerek üretime kazandırılması yatmaktadır. Otomobil, uçak ve uzay aracı gibi birçok ürünün yapım ve çalıştırılmasında madenlerden faydalanılmaktadır.
Madenciler, eski zamanlarda kazıları genellikle yeşil alanların olmadığı çorak arazilerde yapıyorlardı. Bu nedenle halk arasında “Maden olan yerde ot bitmez.” şeklinde bir yaygın görüş vardı. Fakat zamanla teknolojinin de gelişmesiyle bitki örtüsünün yoğun olduğu yerlerde de maden olabildiği ortaya çıktı. Böylece, bu anlayış değişmiş oldu. Buradan da anlaşılmaktadır ki bir görüşün halk arasında yaygın olması, o görüşün her zaman bilimsel olduğu anlamına gelmez.
Madenler;
- Madenler ekonomik değeri olan taşlardır
- Aynı zamanda mineraldir
Madenlere örnekler:
- Mermer
- Elmas
- Bor
- Kömür
- Kükürt
- Civa
- Çinko
- Linyit
- Demir
- Bakır
- Petrol
- Gümüş
Kayaç;
- Çeşitli minerallerden oluşur
- Kayaçların değerli olanları da vardır
- Kayaç 3'e ayrılır:
- Puskuruk , Tortul ve Baskalasim'dir
Kayaçlara örnekler:
- Kömür
- Kum taşı
- Granit
- Mermer
- Sarkıt
- Mercan
- Gnays