LYS sınavı telafi niteliğindedir

Faruk ARDIÇ

LYS’lere adım adım yaklaşıldığı şu günlerde üniversite hedefleyen bilinçli öğrenciler çalışmalarını artırarak devam ettirmektedirler. İki basamaklı sınav sisteminin tek basamaklı sınav sistemine göre en önemli avantajı, telafi edilebilme özelliği olmasıdır. Adayların YGS’leri düşük sıralamalarda gelse dahi bu durumu LYS’lerle telafi etme imkânlarına sahip olacaklardır. Sınav sistemi gereği YGS testlerinin LYS puanına etki katsayısı % 40 olmasına rağmen, reel anlamda öğrenciye yansıması testlerin standart sapmaları her yıl değiştiği için % 30 civarında olmaktadır. Bu bağlamda ilk aşama sınavı istediği gibi gitmeyen adaylar için LYS’ler bir telafi sınavları niteliğinde olmaktadır.
 
Çalışmak için mutlaka iç disiplin oluşturulmalıdır.
 
Çalışmaya başlamak için hayatla ilgili sorumluluk ve karar almak gerekir. Alınacak sorumluluk ve kararlarlar, başkalarına bırakıldığında, gayret ve başarıyı engelleyecek birçok faktörler bulunabilecektir. Bir gün yaşanan tartışmalar can sıkacak; bir başka gün hava şartları moral bozacaktır. Rasyonel olmayan bu tür düşünceler sonucu değiştirmeyecektir. Bir düşünürün dediği gibi, ‘‘tembel ve kararsız insanlar, başarısızlıklarını başkalarının kapısına koymaya çalışırlar.’’ Ancak, birey gerekli bir iç disipline sahipse hiçbir sebep onu çalışmaktan ve başarıya ulaşmaktan alıkoyamayacaktır. Sorumluluk duygusuna sahip olan adaylar, çalışmalarını artırarak devam ettirmeleri gerekir.
 
Önce LYS kadar olan zaman planlanmalıdır.
 
LYS’lerin ilki 16Haziran 2012’da yapılacak olan matematik sınavıdır.  Adayların LYS konularını Haziran ayının başına kadar bitirmelerini planlamalıdırlar. Planlama sürecinde daha önce işlenilen YGS-LYS ortak konuların fazla vakit kaybetmeden hızlı bir tekrar yapmaları ve yeni işlenecek konuların pekiştirilmesi önem kazanmaktadır. Haziran ayı başından itibaren kalan zamanı ise deneme sınavları değerlendirmek, eksik konuların telafisi için çalışmalar yapmak daha isabetli olacaktır.
 
Düzenli tekrar başarıyı artırır.
 
Bir öğrenme olayında sonra öğrenilenlerle ilgili bilgileri hatırlanma oranı önce biraz artar sonra hızla azalır. Bunun nedeni bize ulaşan tüm bilgilerin önce “kısa süreli belleğe” gelmesi, gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonra daha uzun süreli korumanın olduğu “uzun süreli belleğe” transferidir. “Kısa süreli bellek” te az miktarda kısa sürede korunabilir. İlk öğrenme anından başlayarak yaptığınız tekrarların sayısı ve düzenliliği, bilgi kaybı en aza indirerek zaman kazanmanızı ve daha hızlı gelişmenizi sağlayacaktır. Unutmanın en etkili ilacı düzenli yapılacak tekrarlardır.
 
Mükemmeliyetçi yaklaşım başarıyı engeller.
 
Sınavlarda ölçme ve değerlendirme ye yönelik herkesin yapabileceği sorular olacağı gibi, seçici sorular da olacaktır. Sınavlardaki tüm soruları yapma, en yüksek puana ulaşma düşüncesi, başarıyı engelleyen önemli faktördür. Bunun yerine elimden geleni yapacağım düşüncesi hem bireyi rahatlatacak, hem de çalışma için uygun bir motivasyon oluşturacaktır. Unutmamak gerekir ki geçen sene Türkiye’de derece yapmış adaylar dahi tüm soruları yapmış değillerdi.
 
LYS’nin zorlukları geçen seneki sınavlar gibi olması bekleniyor.
 

Soruları, kolay veya zor olarak nitelendirmek kişisel farklılık gösterebilir. ÖSYM’nin soru hazırlayan ekibi değişmediğinden dolayı, sorular herkesin yapabileceği türden olacağı gibi seçici olarak nitelediğimiz soru türlerini de içerebilecektir. Bu bağlamda tüm olası durumlara hazır olmak gerekir. YGS ve LYS soruları nitel ve nicelik bakımından bir birlerinden farklıdır. Dolayısıyla LYS’leri YGS gibi değerlendirmek doğru olmayabilir. Dolayısıyla sınava nefret geliştirmek yerine, daha mutlu bir hayat yaşamak için basamak olarak değerlendirmek psikolojik açıdan daha doğru olacaktır.
 
Çalışma sürecinde danışmanla ilişki sıcak tutulmalıdır.
 
LYS hazırlık sürecinde, çalışma koşullarından haberdar olan, öğrenciyi yakından tanıyan, zaman zaman çalışma performanslarını denetleyen, hedeflerin ne derece gerçekleştirdiğini ölçen, değerlendiren ve gerekli taktik ve tekniklerle yönlendiren danışmanla ilişkilerin sıcak tutulması gerekir. Bu tür etkileşim öğrencinin çalışma iradesini güçlendirecek ve çalışma motivasyonunu artıracaktır. Özellikle hedefi olup ta çalışma alışkanlıkları olmayan öğrenciler için bu etkileşim süreci önem kazanmaktadır.
 
Geçen yılların LYS soruları bu seneki LYS soruların habercisidir.
 
Bu sene içincisi uygulanacak olan LYS lere girmeden geçmiş yıllarda sorulan LYS ve ÖYS sorularına bakılması gerekiyor. Çünkü geçmiş yıllarda yapılan sınavlar bir konu bütünlüğü içerdiğinden dolayı daha kapsayıcı olmaktadır. Öğrenci sorulara cevap ararken aynı zamanda o konulara ait bilgilerini de tekrar hatırlamış olur. Daha önce sorulmuş olan soruları çözmekle; Sınavda hangi konulardan soru geldiğini, soruların üslubunu, mantığını, soruların soruluş tarzını, konulara göre dağılımını, konuların önem derecelerini, hangi konulardan ne tip soruların sorulabileceğini, zorluk ve kolaylık oranlarını, tespit edilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.