Aileler okul okul gezip boş kontenjan arayacak. Eğitimciler sisteme tepkili: “Her hafta bir okul seçmekle nakil sıkıntısı bitmez. Bu kaosun sebebi plansızlık.”
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde uygulanan nakil haftasında 3. adım bugün başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı verilere göre 2. nakil haftası sonrası Türkiye genelinde 15 bin 694 ilave kontenjan açıldı. Bunların 2 bin 31’i İstanbul’da, bin 345’i Ankara’da, 682’si İzmir’de yer aldı. Yeni kontenjanlar için nakil başvuruları pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri e-okul üzerinden yapılabilecek. Okulların açılmasına iki hafta kala devam eden nakil çilesi için eğitimciler yaşanan sürecin plansızlıktan kaynaklandığını vurguluyor. Eğitimciler nakillerde mağduriyet yaşayan velilerin hakkını aramalarını tavsiye ediyor. Başvurular sırasında her hafta bir okul seçmekle nakillerin gerçekleşmeyeceğini belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Zorla imam hatip ya da meslek lisesine yerleşen çocukların bu yöntemle nakil olma ihtimali yok. Okullar başladığı halde çocukları yerleşemeyen veliler il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvuruda bulunup, haklarını arayabilirler.” dedi. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da genel liselerin plansız dönüşümünün bu kaosa sebep olduğunu belirterek şu tespitte bulundu: “Görünen o ki artık çocuklarımız Milli Eğitim’in işaret ettiği okullar dışında okula gidemeyecek. Sonucu düşünmeden tüm okulların Anadolu lisesine çevrilmesi bu kaosu çocuklarımıza yaşattı. MEB’in bu plansızlığının kurbanı ne yazık ki bu nesil oldu.” Eğitimcilerin değerlendirmeleri özetle şöyle:
Nakil süreci velileri oyalamaya yönelik
Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: Tercih yapmadığı halde evlerinden uzak liselere yerleşen öğrenciler nakil işlemi yapamaması halinde okula gidemeyecek ya da açık liseye gitmek zorunda kalacak. Haftada bir okul seçerek sistem asla düzelmez. Velilerin boş kontenjan olan birçok okula başvuru yapabilmesi lazım. Nakil süreci velileri oyalamaya yönelik. Bu toplumu kendi isteklerine göre şekillendirmek için kimini imam hatip lisesine kimini meslek lisesine gönderiyorlar. Zorla bu okullara yerleşen çocukların bu yöntemle nakil olma ihtimali yok.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Nakil sürecinde yaşananlar plansız dönüşümün sonucu. İstemedikleri okullara yerleşenlerin tek şansları özel okul, ancak buna fırsatı olmayanlar boş kontenjan açılmasını bekleyecek. Eğitimcilerin asıl vazifesi öğrencileri bilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda yönlendirmektir.
Eğitim İş İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak: Veliler önce okul müdürlüklerine daha sona ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvuru yapabilir. Plansızlıktan dolayı nakil sürecindeki kaos devam edecek. Yaşanan sıkıntılar genel liselerin kalkmasına dayanıyor. Sınavla öğrenci alan okullara giremeyen öğrenciler adrese dayalı olarak mahallesindeki okula yerleşebilseydi bu sorunlar aza inecekti