Bu yıl ilk kez uygulanan liselere yerleştirme sistemi krize yol açtı. Hâlâ dersbaşı yapamayan öğrenciler var. Çocuğuna okul arayan veliler, şimdi komisyonlarda çözüm bekliyor. Müdürler de sıkıntılı. Okullarına verilen aşırı kontenjanı düşürmek için siyasîlerin kapısını çalanlar mevcut. İstanbul'da iki okul sorunu çözdü; 177 kontenjan bir anda 7'ye indi.
Eğitimde yaşanan yaz-boz uygulamalar bu yıl kaosa dönüştü. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4+4+4'le birlikte liselere yerleştirme sistemini de değiştirdi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi bu yıl ilk kez uygulandı. Ancak sistem skandallara yol açtı. Kilometrelerce uzaktaki okullara yerleştirilen öğrenciler ayağa kalktı.
İstemedikleri liselere kayıt yaptırmak zorunda kalanların yanı sıra çareyi ‘özel'de bulanlar oldu. Okulların açılmasının üzerinden neredeyse 1 ay geçmesine rağmen hâlâ dersbaşı yapamayan öğrenciler var. Haftalardır çözülemeyen nakil krizine karşı milli eğitim müdürlüklerinde komisyonlar oluşturuldu. Bu süreçte perde arkasında büyük bir problem daha ortaya çıktı. Lise kontenjanları aşırı biçimde şişirildi.
TEOG kapsamında tüm okul türleri sınavla öğrenci aldığı için MEB, lise kontenjanlarında artırıma gitti. Sınıf mevcutları 60'ı bulmasına rağmen okullara kapasite fazlası öğrenci yerleştirildi. İkili eğitim uygulamasıyla bu soruna çözüm bulunmaya çalışılırken, bakanlık 29 Eylül'de kimi okullara ek kontenjan tanımladı. Bir anda mevcut öğrenci yoğunluğu ikiye katlandı. En büyük sıkıntıyı ise okul müdürleri yaşadı. “Bu okul bu kadar kontenjanı kaldırmaz” eleştirileri yükseldi. MEB'in belirlediği kontenjanları düşüremeyenler, çareyi siyasilerin kapısını çalmakta buldu. Başarılı olanlar mevcutları büyük oranda azalttı. Ancak bu defa veliler, bir anda düşen kontenjanlara tepki gösterdi.
Söz konusu sıkıntının en bariz örneklerinden biri İstanbul'da yaşandı. Gaziosmanpaşa ilçesindeki Vefa Poyraz Anadolu Lisesi ile Plevne Anadolu Lisesi'nin kontenjanlarına 170'er öğrenci eklendi. Bunun üzerine birçok öğrenci, nakil için bu okullara başvurdu. Ancak bayramdan sonra kontenjanlar sistemden silindi. Eski haline dönerek, boş kontenjanlar 7'ye indi. Uygulama karşısında şaşkına dönen öğrenci ve veliler ise duruma isyan etti. Pek çok öğrencinin kontenjan arttığı düşüncesiyle bu okullara nakil dilekçesi verdiğini söyleyen bir veli, “Bu kontenjan nasıl bir şey ki bir anda açıp kapatılabiliyor. Keyfi uygulamalarla insanları önce ümitlendiriyorlar sonra da kontenjan kaldırıyorlar.” dedi. Haftalardır nakil işlemleriyle oyalandıklarını belirten bir başka veli ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “10 gün başvuru alınan bir okulda 11. gün kontenjanları düşürüyorlar. Bu yapılan devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor. Devlet vatandaşın umutları üzerinde oyun oynamamalı ve attığı adımların tepkilerini de hesap etmeli.”
Liselerde okul müdürlerinden isyan!
Bu yıl ilk kez uygulanan liselere yerleştirme sistemi krize yol açtı. Hâlâ ders başı yapamayan öğrenciler var. 170 kişilik sınıflar var. Çocuğuna okul arayan veliler, şimdi komisyonlarda çözüm bekliyor.