Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, Bakanlık ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan "eğitimde işbirliği" protokolü kapsamında, tarih ile coğrafya derslerinin 9-12'nci sınıflara ait taslak öğretim programları hazırlandı.
Bakanlık, öğretim programları güncelleme çalışmalarında katılımın daha geniş tabana yayılmasını sağlamak ve öğrencilerin daha iyi öğrenebilmesini destekleyecek bir öğretim programı oluşturabilmek amacıyla taslak metinle ilgili başta öğretmenler, akademisyenler, uzmanlar, öğrenciler ve veliler olmak üzere bütün vatandaşların görüş ve önerilerini alacak.
Bu kapsamda, hazırlanan taslak öğretim programları, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının "ttkb.meb.gov.tr" sayfasında görüş ve önerilere açılacak.
Taslak öğretim programları üzerinde görüş belirtmek, öneri sunmak ya da eleştirileriyle katkı sağlamak isteyen herkes bireysel olarak görüşlerini yazabilecek. Ayrıca hiçbir sınırlama olmaksızın bütün kurum ve kuruluşlar kurumsal olarak görüş ve önerilerini bildirebilecek.
Taslak öğretim programları ile ilgili görüş ve öneri sunmak isteyen başta öğretmenler olmak üzere, akademisyen, uzman, öğrenci, veli ve diğer paydaşlar görüş ve önerilerini, bugünden itibaren 1 Nisan saat 18.00'e kadar Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı internet sayfasından görüşlerini gönderebilecek.
Tarih dersi taslak öğretim programının öngördüğü temel beceriler arasında kronolojik düşünme, araştırma, bilimsel veya bilimsel olmayan tarih bilgisini birbirinden ayırt etme, kanıt değerlendirme gibi beceriler bulunuyor. Değerler arasında da vatanseverlik, farklılıklara saygı, milli değerlere duyarlı olma, evrensel değerlere duyarlı olma, soyut ve somut kültürel mirasa saygı yer alıyor.
Coğrafya dersi taslak öğretim programında da genel becerilerde araştırma, yorumlama, kanıt kullanma, bilgi teknolojilerini kullanma, proje hazırlama, mekansal değişimi algılama, grafik çizme ve yorumlama, coğrafi olguları sınıflama gibi beceriler bulunuyor.
Hükümetin eylem planında da eğitimin tüm kademelerinde okutulan derslerin müfredatlarının belirli aralıklarla "temel becerileri" geliştirme esaslı olarak güncelleneceğine yer verilmişti.