Limon, turunçgil türünde bir meyvedir. Genellikle ilkbaharda toplanmaya hazır büyüklüğe ve olgunluğa erişirler. Yaprak dökmeyen ve uçucu yağ özelliği taşıyan kısa boylu ağaçlarda yetişir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde oldukça yaygın bir şekilde tarım faaliyetleri yürütülen limon neredeyse her evin bahçesinde bulunur. Tadı gibi kokusu da hoş ve ekşimsidir.
Kış boyunca yapraklarını dökmeyen, yıl boyunca büyümeyi sürdürmekte olan, ufak bir ağaç olan limon ağacının meyvesine limon denir. Limon ağacı her yıl belli mevsimlerde meyve vermektedir. Limonun genellikle olgunlaşma zamanı sonbahar ile ilkbahar mevsimleri arasındadır. Limonlarda hasat dönemi bölgelere göre farklılık göstermektedir. Limonun sonbaharda başlayıp ilkbahar döneminde sona eren bir olgunlaşma süreci bulunmaktadır. Bu sebeple ilkbahar aylarında limon toplanabilir.
Türkiye'de turunçgil üretiminin %20'sini limon karşılar. Limon üretiminin sağlıklı bir şekilde yapılması ve tam bir verim alınabilmesi için limon ağaçları eylül ayının sonlarına doğru veya ekim ayının ilk günlerinde aşılanır. Böylece ağaçlar kış mevsimine doğru uyanır ve don gibi olaylara karşı koyacak güç toplarlar.
Birbirinden farklı birçok limon çeşidi vardır ve her biri farklı iklim koşullarında yetişir. Kimi limon ağaçları bol yağmurun olduğu bölgelerde her mevsim meyve verirken kimi limonlar yalnızca yaz aylarında olgunlaşır. Genel olarak söyleyecek olursak bir limon ilkbaharda toplanmaya hazır hale gelir.
Limon en taze hangi ayda markette olur ve bulunur
Limon, genellikle aralık ayında sarı renkli, sulu ve ekşi tadına gelerek olgunlaşır. Olgunlaşan bu meyveleri kış boyunca taze bir şekilde market, manav ve pazar tezgahlarında kolaylıkla bulmak mümkündür.
Limon meyve midir sebze midir
Limon bir tür meyvedir, daha doğrusu narenciyedir. Meyve olarak sınıflandırılır çünkü içerinde mandalinada, portakalda olduğu gibi çekirdek içerir ve kullanım şekli sebzelerden çok meyvelere benzer
Kaç farklı limon türü var
- Lamas. Bu çeşit, ekoloji seçici olduğunda Türkiye' nin Akdeniz Bölgesindeki Mersin ilinin batısında (Erdemli-Silifke) özel bir bölgede yetiştirilebilmektedir. ...
- İtalyan Memeli - Kara Limon, adından da anlaşılacağı gibi İtalyan kökenli olduğu sanılan, Türkiye’ ye giriş tarihi bilinmeyen en eski yerli limon çeşitlerimizdendir.
- Enterdonat, en erkenci bir tür olan Enterdonat, dünyada en çok Türkiye' nin Doğu Akdeniz Bölgesi' nde yetiştirilmektedir.
- Kütdiken, Türkiye' de üretilen en eski limon çeşidi olup üretimi ve depolaması en fazla yapılan bir çeşittir. Çok üstün meyve kalitesine sahiptir.
- Kıbrıs Limonu, bu limon çeşidi daha çok Alanya, Anamur yöresinde yaygındır.
- Lizbon, en erkenci bir tür olan Enterdonat, dünyada en çok Türkiye' nin Doğu Akdeniz Bölgesi' nde yetiştirilmektedir.
- Mayer, diğer limon çeşitlerinden farklı bir özelliği maxsimum 2,5-3m boyunda olmaları, keza meyveden başını kaldırıp da boya gitmeye zamanı yok gibidir.
- Misket. Türkiye’ de yeşil limon veya Misket limon olarak bilinir. Muhteşem bir tadı vardır, mojito gibi kokteyl ve içeceklerin yapımında tüketilir. Yemek ve tatlılarda tatlandırıcı olarak da kullanılır.
- Molla Mehmet; Türkiye' de daha çok Mersin ilinde yaygındır. Kökeni üzerinde belirgin bir bilgi yoktur. Meyveleri sarı renklidir.