LGS Matematik nasıl çalışılır

LGS Matematik için nasıl hazırlanacaksınız? 1 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) iki bölümden oluşuyor. Bunlardan biri sayısal diğeri de sözel bölüm. LGS sayısal bölüm fen bilimleri ve matematik olmak üzere iki testten yapılacak.

Her iki testte de öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek.

LGS MATEMATİK İÇİN NASIL HAZIRLANACAKSINIZ?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sayısal bölüm süresini 20 dakika uzattı. Böylece geçen yıl öğrencilerin yetiştirmekte sıkıntı çektiği bu bölümde soru başına düşen süre de 1.5 dakikadan 2 dakikaya çıkmış oldu. Eğitimcilere göre sürenin artması LGS sayısal bölümde matematik ve fen sorularının netlerinin artmasını da sağlayacak.

Son iki aydır MEB, sınavla ilgili örnek sorular yayımlıyor. Genel olarak bu sorulara baktığımızda bu sınav sisteminin yalnızca ezber bilgiyi sorgulamadığını aynı zamanda bilgiyi yorumlama ve ilişkilendirme istediğini görüyoruz.

MATEMATİK SORULARI NE İSTİYOR?

Değişik kurumların bölüm başkanlarına matematik soruları için nasıl hazırlanmanız gerektiğini sorduk. İşte yanıtı:

Hem ekim hem de kasım ayında yayımlanan sorular incelendiğinde ortaya çıkan şu: Her şeyden önce soruları yanıtlayabilmeniz için bilgiye ihtiyacınız var.

MATEMATİK OKURYAZARLIĞINI ARIYOR

Matematik soruları genel olarak matematik okuryazarlığını ölçüyor. Bunun için de yorum yapabilmek gerekiyor. Yorum yapabilmeniz için de bilginizin sağlam olması lazım.  Analitik düşünme yeteneğiniz ölçülmek isteniyor. Buna benzer sorular nedir derseniz adres PISA soruları olacak.

HIZ VE PRATİKLİK GEREKTİRİYOR

Günlük hayatla ilişkilendirilmiş sorular söz konusu. Okuduğunu anlama, doğru yorumlama, hızlı çözebilme ve pratik gerektiriyor. Fazla işlem gerektiren sorular olduğunu da söyleyebiliriz. Bu yüzden de zaten MEB sınav sayısal bölümün sınav süresini 20 dakika artırdı. Ama yine örnek sorular arasında çok işlem gerektirenler olduğu gibi hiç işlem yapmadan çözülecek soruları da bulmak mümkün.

DÜZENLİ ÇALIŞMA ŞART

Düzenli çalışma ve tekrarlar yapmalı, konuyu özümsemeli sonra da benzer soruları çözmelisiniz.

Yine sorularda görselliğe önem verilmesi de bir avantaj. Çünkü sorunun daha anlaşılabilir ve somutlaştırılmasını sağlıyor. Burada soru metninden önce yazılan yönergelere dikkat edin, konuyla ilgili hatırlatmalar yapılıyor. Bu yönergeler sizin soru çözümüne ulaşmanızda yol gösterici olacak.

Örnek soruların dikkat çektiği en önemli noktalardan biri ise problem çözme sürecinde öğrencinin bilgiyi ezberlemesi değil, kullanması beklenmektedir. Buna yönelik olarak problem çözümünde kullanılacak bilgilerin soru yönergelerinde verildiği görülmektedir.

KARE KÖKLÜ SAYILARA DİKKAT

Kasım ayındaki sorularda dikkat çeken nokta soruların içeriğinin yaklaşık yüzde 50 ‘sini kare köklü sayıların oluşturması.  Seçiciliği yüksek sınav ama yapılamayacak da değil. Soruların yüzde 20’si alışık olduğunuz yorum gerektirmeyen sorular.

Unutmayın dikkatinizi de ölçen bir sınav olacağı için dikkatli okumanız, okuduğunu anlamanız gerekiyor. Yani soruyu yarıya kadar okuyup, anladığınızı düşünerek, soruları çözmeye kendinizi alıştırmayın. Çalışırken de sınavda da soruları sonuna kadar okumanız gerekiyor.

En önemli nokta zaman yönetimi becerilerini geliştirebilmeniz.  Bunun en iyi yollarından birisi de süre tutarak çalışmak. Ve bunun için de sınavın yaklaşmasını beklemeyin, şimdiden kendinizi bu şekilde çalışmaya alıştırın.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İOKBS - LGS Haberleri