LGS EYP nedir

LGS'de okulların yüzdelik dilimlerinde EYP ve EDP ne anlama gelir, yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir.

Her yıl, her sınavın zorluk derecesi farklı olabilmekte. Bunun ötesinde her sene farklı parametreler de puanları etkileyebilmekte. Yüzdelik dilimler oransal bir ifade olduğu için büyük oynamalar olmaz. Yani tercih yaparken daha önemli bir kriterdir. Yani kolay bir sınavda 495 puan ile %2'lik dilime girdik diyelim, normal bir sınavda 470 ile %2’lik dilime girdik. Zor bir sınavda da 450 ile % 2’lik dilime girdik. Gördüğünüz gibi aldığımız puanlar farklı fakat yüzdelik dilimlerimiz aynı. Çünkü önemli olan genel sıralamadır. Sınavda kaçıncı olduğumuzdur.

Her bir yüzdelik dilim 14.720 bin öğrenci demek. (Sınava 1.472.000 öğrenci katıldı.)

Yüzde 1’lik dilimdeyseniz önünüzde 10 bin 720 kişi, yüzde 10’lık dilimdeyseniz 147 bin kişi var demektir. Her bir 10 binlik dilimleri de, 10’a böldüğünüzde, bir kişi düşer ve o da virgülden sonraki, rakamları ifade eder.

MEB LGS Tercih Robotu için tıklayınız

EDP Yüzdelik Dilimi: Tercihe en son sırada yerleşen (E)n (D)üşük (P)uanlı öğrencinin yüzdelik dilimi.
EYP Yüzdelik Dilimi: Tercihe birinci sırada yerleşen (E)n (Y)üksek (P)uanlı öğrencinin yüzdelik dilimi.

Yüzdelik dilim nedir

Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir.
 
Örneğin Türkiye genelinde % 8 giren bir öğrenci 1.470.000 (LGS sınavına giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 117.600 olmuştur.
 
Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.

Tercih yaparken hangi yüzdeyi kullanarak tercih yapacağız

MEB açıklamış olduğu kontenjanlarla birlikte bir yüzde verdi yalnız bu yüzdelerin Türkiye geneli mi il geneli mi olduğunu açıklamadı. Türkiye geneli yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklı olacaktır.

İl geneli yüzdelik dilimde özellikle küçük iller için iyi fikir verebilir. Örneğin il yüzdesi % 1 olan öğrenci eğer ilde LGS sınavına giren öğrenci sayısını aşağı yukarı tahmin ederek bir tercih yapabilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

MEB Haberleri