Kutup iklimi Dünya'da sürekli erimeyen karların olduğu, buzul dağların olduğu yerlerde görülen iklim tipine denilmektedir. Özellikle Antartika bölgesinde kutup ikliminin olduğu bilinmektedir. Kutup iklimi yoğun olarak kar olan yerlerde görülen iklim tipidir. Yıl boyunca hiçbir zaman erimeyen karların olduğu yerin iklim tipi kutup iklimidir. Kutup iklimi ayrıca soğuk çöl iklimi olarak da adlandırılmaktadır.
Antarktika kıtası ile Grönland Adası, kutup biyomunu oluşturmaktadır. Buzullar ve kalıcı karlarla kaplı olan bu bölgelerde bitki örtüsü yoktur. Bu nedenle kutuplardaki canlılar, kıyılarda yaşamaktadır. Kutup ayısı, penguen ve fok bu biyomun başlıca hayvan türleridir
Kutup iklimi özellikleri neler
Kutup iklim türü, tüm iklim tipleri arasında en çok merak edilen iklim türleri arasında yer almaktadır. Bu iklim türünün özellikleri hakkında şunları söylemek mümkün olabilir:
- Kutup ikliminde herhangi bir mevsimden bahsedilemez.
- Dünyanın 70 derece enlemlerinden sonra görülen bir iklim türüdür.
- Sıcaklın tüm yıl boyunca ve tüm mevsim süresince 0 derecenin daha da altındadır.
- Belirli toprak ve belirli bir bitki örtüsü bulunmaz.
- Bu iklim türünde aynı zamanda tarım faaliyetleri gibi faaliyetler yapılamaz.
- Termik basınç alanı hakimiyeti alanındadır. Bu nedenle de yıllık yağış miktarı oldukça düşüktür.
- Ortalama sıcaklık değerleri ise -30 derecenin altında seyreder.
- Kutup ikliminde güneş ışınları sürekli olarak eğik bir açı ile gelir.
- En düşük sıcaklıkların görüldüğü yerdir.
Nem oranı kutup ikliminde çok düşük bir seviyededir. Buharlaşma yok denecek düzeydedir. Bunun yanında yağış miktarı çöl iklimi ile benzerlik gösterir. Bitki örtüsü de bulunmaz.
Kutup iklimi nerelerde görülür, bitki örtüsü var mı
Kutup iklimi Dünya'nın karla kaplı olan alanlarında görülen bir iklim türüdür. Bu alanlardaki karlar yıl boyunca erimez. Rusya'nın Yakutistan bölgesinde bu iklim görülür. Kuzey kutbunda da yine kutup iklimi hakimdir. Grönland bölgesinde ve Antarktika'nın tamamında kutup iklimi görülmektedir. Kutup ikliminin olduğu yerlerde dünyanın en düşük sıcaklıkları görülür. Bu iklim türünde herhangi bir bitki örtüsü de bulunmaz. Tarım yapılamaz. Buralarda yaşayan halklar kendilerine çok daha farklı geçim kaynakları bulmuştur. Bu iklim türünde yaz, kış, ilkbahar, sonbahar gibi mevsimlerin hiçbirisi görülmez.