Ödev cevabı kısaca,
Kut anlayışı, Türk ve Altay topluluklarının tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Bu anlayış, hükümetin meşruiyetini, liderin yetkisini ve sorumluluğunu, toplumsal düzeni, adaleti, toplumsal birliği ve dayanışmayı etkileyebilir. Aynı zamanda diplomasi ve dış ilişkilere de yansır. Ancak etkileri, farklı topluluklar ve dönemlerde farklı şekillerde yorumlanabilir.
Türklerde kut anlayışı kadim bir gelenek olarak bir inanç sistemi şeklinde yerleşmiştir. İslam’dan önceki dönemlerde Türkler, kut anlayışına sahip olarak hükümdarın tanrı tarafından seçilen ve görevlendirilen bir kişi olduğuna ve ailesinin de seçilmiş olduğuna inanırlardı.
Türkler kut anlayışının olması hakan ve hatunun kutsal kabul edilmesi, devletin kutsal kabul edilmesi, vatan topraklarının kutsal kabul edilmesi anlamına gelmiştir. Böylece milletin vatana, devlete ve hakana bağlılığı söz konusu olarak devlet ve millet bir ve beraber olarak hareket etmiştir. Kut anlayışı, İslam sonrası dönemde ortadan kalkmıştır. Bu anlayış kadim Türk geleneklerinde bir iz olarak kalmıştır.
- Kut anlayışı devlet yönetimini olumsuz etkilemiştir.
- Çünkü, Türklerde Kut anlayışında, tahta kimin geçeceğini belirsiz kılmış, bu belirsizlik sebebi ile taht kavgalarına yol açmıştır.