Kureyş suresi, Mekke Dönemi’nde indirilmiştir; dört ayettir. Sure adını ilk ayette geçen ve Hz. Peygamber’in kabilesinin de adı olan “Kureyş” sözcüğünden alır. Surede Kureyş kabilesine Cahiliye Dönemi’nde verilen nimetlerden bahsedilmekte ve bu nimetlere karşı Allah’a kulluk etmenin önemi üzerinde durulmaktadır.
Kureyş Suresi okunuşu
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Li'î lâfi Kurayş'in
2- Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf
3- Felya'büdû rabbe hâzelbeyt
4- Ellezî et'amehüm min cû'in ve âmenehüm min havf
Kureyş Suresi anlamı
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Kureyş'e imkan sağlandığı için,
2- Kışın ve yazın yolculuk etme imkanı sağlandığı için,
3- Hiç olmazsa onun için bu Beyt'in (Kabe'nin) Rabbine kulluk etsinler!
4- Ki kendilerini açlıktan doyurdu ve onları korkudan emin kıldı.
Kureyş suresi konusu
Mekke'de inen bu sure, Allah'ın Mekke halkı olan Kureyş'e verdiği nimetlerini sayıyor: Allah onları birlik içinde yapmış, aralarına ülfet koyup bütünlüklerini sağlamıştır: "Kureyş'in emniyeti için." Onlara dolaşma imkânı ve kışın Yemen'e yazın da Şam'a, servet ve zenginlik temini için ticaret hürriyeti lütfetti: "Kış ve yaz yolculuklarında emniyet oluşturduğu için."
Onlara emin, Harem bir beldede kimsenin çekişmesi olmadan güven, rahatlık ve istikrar hazırladı: "Şu Beyt'in Rabbine ibadet etsinler onlar. Onları açlıktan doyuran, kendilerine korkudan eminlik verendir O."
Kureyş süresinden çıkarılan mesajlar
Nazr b. Kinane'nin çocukları olan Kureyş'e Allah Tealâ bu surede, büyük nimetler veren Rablerine ibadet etmelerini ve tevhidi emretmektedir. O nimetlerden bazıları şunlardır:
1- Fil sahiplerinin helak edilip Mekke'den uzaklaştırılmaları. Onlar aynı zamanda kendi küfürlerinden dolayı da helak olmuşlardır. Bu, Allah'ın gözetme ve koruması olmasa, meydana gelmesi kesin olan büyük bir tehlike idi. Ka'be'nin etrafında güven, selâmet ve emniyeti sağlayan O idi.
2- Allah'ın Beyt'ine ehil ve komşu oldukları için Arapların baskınlarından emin bir şekilde kışın Yemen'e yazın da Şam'a ticaret kervanları gönderebiliyorlardı.
3- Korkulardan emin olma nimeti: Hem, Allah'ın Mekke'yi onlara güvenli bir belde yapması ile Mekke'nin içindeki, insanlar etraflarından ka-çırılıyorlardı- ve hem de ticaret ve kazanç için çıktıklarında dışarıda.
4- Arapların tazim ve takdis ettikleri, onların da onur ve şereflerinin kaynağı olan Ka'be-i Müşerrefe'nin veya Beytü'l-Haram'ın bulunması. Zira onlar diğer Araplara Beyt sayesinde üstün oldular. Allah da bu nimeti onlara hatırlattı.