Atmosfere salınan karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların, yer kabuğu ve denizlerin ortalama sıcaklıklarında artışa neden olmasına küresel ısınma (iklim değişikliği) denir.
Kutuplardaki buzulların erimesine ve paralel olarak burada yaşam süren canlıların yaşam alanlarının daralmasına neden olmaktadır.
Eriyen buzullarla beraber deniz sularının düzeyi yükseliyor. Uzmanlar zaman içerisinde buzullarda meydana gelen bu erimelerden dolayı birçok ülkenin sular altında kalacağını belirtmektedir.
Deniz sularının artmasıyla deniz kenarında ki topraklar suya gömülüyor ve neticesinde toprak kaybı yaşanıyor. Bu durum zaman içerisinde ciddi derecede kara parçası küçülmesine neden olacağı aşikardır.
Küresel ısınmayla beraber birtakım yerlerde şiddetli kuraklıklar ortaya çıkmaktadır. Bu durum zaman içerisinde bitki örtüsünün yok olmasına ve insanların besin sıkıntısı çekmesine neden olacaktır.
Küresel ısınmayla beraber mevsimler istikrarını kaybetmekte ve birçok coğrafyalarda seller fırtınalar yaşanmakta. Ülkemizde dahi yaşanan aşırı sıcakların ve soğukların en büyük nedeni şüphesiz küresel ısınmadır.
Mevsimlerin tamamen yaşanamaması hayvan çeşitlerinin üreyememesine ve birçok hayvan ırkının ortadan kalkmasına sebep oluyor. Ülkemizde de artık sadece yaz ve kış mevsimleri yaşanmaktadır. İlkbahar ve sonbahar etkisini ciddi oranda kaybetmiştir.