Küresel iklim değişiminin bitki ve hayvanlar üzerindeki etkileri

Küresel iklim değişiminin bitki ve hayvanlar üzerindeki etkilerini örnekler vererek açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Küresel iklim değişiminin bitki ve hayvanlar üzerinde oldukça ciddi etkileri vardır. Bu etkilerin bazılarına birlikte bakalım:

1. Çeşitli hayvanların bitkilerin nesli tükenir.

Örneğin, Akdeniz foku da ne yazık ki küresel ısınmadan, küresel iklim değişikliğinden etkilendi ve %60 - %70 oranında azaldı. Yakında da ne yazık ki soyunun tükeneceği düşünülmekte.

2. Çeşitli hayvanlar ölürler.

Örneğin, birçok balık küresel iklim değişikliğinin etkilediği oksijen seviyelerinden dolayı ölmekte.

3. Su yüzeyinde çoğalan algler birçok su canlısı ve su hayvanı için oksijeni ulaşılmaz hale getirmekte.

İşte bu nedenle bizim küresel ısınma için oldukça duyarlı olmamız gerekli.

Küresel ısınma konusunda önlemlerimizi almalı ve bu dünyanın sadece bizim değil aynı zamanda diğer hayvan ve bitkilerin de olduğunu unutmamalıyız.

Yaban arısı (Bombus)
Avrupa ve Kuzey Amerika’nın yaban arıları, yayılış alanlarının güneydeki en sıcak kısımlarından kutuplara; daha serin enlemlere doğru, veya kendi biyolojik döngülerine daha iyi uyan sıcaklıkların arayışında daha yüksek alanlara göç ederek kayboluyor. Bazı yaban arıları, tarihi yayılış alanlarının güney ucundan yaklaşık 300 km. kadar geri çekildi. Bu çok endişe verici bir durum çünkü polen taşıyıcısı yaban arıları mahsül ve gıda güvenliği ilişkisinde anahtar bir rol oynuyor.

Aslanayağı (Leontopodium alpinum)
Aslanayağı, 3 bin 400 metre yüksekliğe kadar yaşayabilen, yaprakları havlı kıllarla kaplı yıldız şeklinde bir çiçek. İklim değişikliğinin, genelde daha düşük irtifalarda yaşayan bitki türlerini, sıcaklıkların daha uygun olduğu daha yüksek alanlarda kolonileşmeye iterek aslanayağını olumsuz etkilemesi muhtemel. Bu durum, ‘geleneksel’ dağ türlerinin sürdüremeyeceği bir rekabet yaratacak.

Elkhorn mercanı (Acropora cervicornis)
Mercan beyazlaması denen felaketin sorumlusu, iklim dengesizliklerine ve okyanus asitlenmesine bağlı ortaya çıkan yükselmiş su sıcaklıklarıdır. Beyazlaşma, yüksek su sıcaklığının baskısından dolayı mercan, normalde birlikte simbiyotik bir yaşam sürdüğü mikroskobik alg zooxanthellae’yi dışarı attığı zaman gerçekleşir. Bu algler, mercanı besiniyle destekler ve kalkerli iskeletine rengini verir. Zooxanthellae mercan dokusuna yeniden giriş yapmazsa mercan ölür.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri