Soru : Küresel iklim değişikliklerinin nedenlerini ve olası sonuçlarını çeşitli kaynaklardan araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap : İklim değişikliğinin en büyük nedeni, atmosferdeki ısı artışıdır. Dünya üzerinde kabul edilmiş olan iklim değişikliğinin çok belirgin nedenleri vardır. Doğal dengenin bozulmasına neden olan insanlar, yaşanan bu iklim değişikliğinin temel sebebidir.
Isı değişiminin yaşanmasında, insanların çeşitli üretimler yapması ve doğayı düşünmeden hareket etmesi gösterilebilir. Beşeri nedenler atmosferdeki sera gazı ve partiküllerde meydana gelecek artış, ozon tabakasındaki incelme, çevrenin tahribi ile küresel boyutta bir iklim değişikliği yaşatmaktadır.
İnsanın ozon tabakasındaki incelmeye sebep olması ise yaşamında kullanmış olduğu çok çeşitli gereksinimlerinden kaynaklanmaktadır. İnsanlar bu tahribi önlemek için doğaya zarar vermeyecek şekilde ihtiyaçlarını gidermek zorundadır.
İklim değişikliğinin sonuçları düşünülürse, doğanın ve canlıların uzun süreli olarak zarar görmüş olması olarak düşünülebilir. Bu zarar yaşamsal faaliyetlerin kalitesinin düşmesi, havanın kirlenmesi ile teneffüs edilen hava yoluyla hastalıkların oluşması gibi sonuçlardır.
Küresel iklim değişikliği ve Türkiye’ye olası etkileri olarak öznel bir şekilde ele almamız gerekirse; karmaşık bir iklim yapısına sahip olduğundan, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek olan ülke olarak düşünülebilir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülke olması sebebiyle, Türkiye’nin farklı farklı bölgeleri, bu iklim değişikliğinden aynı şekilde etkilenmeyecektir.
Örnek vermek gerekirse; sıcaklık artışından daha çok çölleşmenin olması daha çok yarı nemli olan bölgelerde gerçekleşecektir. Yani Güneydoğu, İç Anadolu, Ege bölgeleri bu gibi iklim değişikliği sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Bunun dışında elbette ülkede yaşanan bu iklim değişikliği biyolojik çeşitliliği tehdit altına alacaktır. Bazı ekosistemlerin iklim değişikliğine direkt olarak cevap vermesi söz konusudur. Bazıları ise uzunca bir süre iklim değişikliğine karşılık vermemektedir.