Küresel Doktorlar Afrika'da Destan Yazdı

Afrika’da yetersiz beslenme, güneş ışınlarının dik gelmesi gibi sebeplerle yoğun olarak görülen kataraktın kararttığı gözleri Türk doktorları açıyor.

Bu yazımızda sizlere 28 Haziran Bugün Gazetesinde yer alan Küresel Doktorlar Afrika'da Destan Yazdı haberi hakkında bilgiler vereceğiz. İşte detaylar...

Küresel Doktorlar gönüllüsü göz doktoru Umut Duygu Uzunel, iki haftada 4 bin hastayı muayeneden geçirdi. 380 kişiyi ameliyat etti.

Dünyanın birçok ülkesinde hastalara şifa dağıtan “Küresel Doktorlar” Afrika’da destan yazmaya devam ediyor.  Küresel Doktorlar ESAFED (Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu) Sudan’dan sonra Mali’de de yaptıkları katarakt ameliyatlarıyla görmeyen gözlere ışık oldu.

ESAFED gönüllüsü göz doktoru Op. Dr. Umut Duygu Uzunel, kas hastası olmasına rağmen Mali’de tek başına 2 haftada 380 hastaya göz ameliyatı yaparak inanılmaz bir başarıya imza attı.

10 YILDA 10 BİN AMELİYAT

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başasistan olan Dr. Uzunel, “Daha önce Ödemiş’teydim. Katarakt hastası çoktu. Yani Ödemiş bana aslında staj oldu. 10 yıllık uzman doktorum. 10 bine yakın göz ameliyatı yapmışımdır” dedi. Afrika’ya son gidişinde 4 bine yakın hastayı muayene eden Dr. Uzunel, “14 günde 380 hastaya katarakt ameliyatı yaptık. Tabii aralarında Türkiye’de hiç rastlamadığımız ileri derecede katarakt hastaları da vardı. Bu ameliyatlar çok zor oldu. Bazı vakaları Türkiye’deki meslektaşlarıma anlattığımda inanmakta bile güçlük çektiler” diye konuştu.

DUA VE DANSLA TEŞEKKÜR

Ameliyat sonrası hastaların sevincinin görülmeye değer olduğunu belirten Dr. Uzunel şöyle konuştu: “Bir hasta getirmişlerdi, gözlerinde ışık hissi yoktu. Ameliyat olunca sanki yeniden doğduğunu belirtti. Ellerimize sarılarak öpmeye çalıştı. Yine Burkina Faso’dan gelen iki gözü de görmeyen bir kadın hasta ameliyattan sonra görünce sevinçten oynamaya başladı. Yani kimi uzun uzun dualar ediyor, kimi sevincini yerel dans yaparak mutluluğunu gösteriyordu.”

KANAAT ÖNDERLERİNDEN ZİYARET

Yaptığı ameliyatlarla bölgedeki kanaat önderlerinin kendisine teşekküre geldiğini söyleyen Dr. Uzunel, “Normalde konuşmalarını stadyumlarda yapan, büyük bir kanaat önderlerinden birinin talebelerini, sevenlerini ameliyat etmişim. Hepsi hocaya gidip ‘Lütfen bu doktor hanımı ziyaret edip teşekkür edin’ demişler. O da geldi ve teşekkür etti” diye konuştu.

MALİ'DE İLK GLOKOM AMELİYATLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Mali’de hazırlıklı değildim ama glokomcu olup göz tansiyonu departmanını da yanımda götürdüğüm için bu işe de girmiş olduk. Belki o civarda, belki Afrika’da bilemiyoruz glokom ameliyatını ilk yapanlardanız diye düşünüyorum. Glokomdan çok fazla kör genç gördük. Glokomu zamanında ameliyat ederseniz görme ihtimali var. Şimdiye kadar dört tane yaptık ve başarılı olduğumuzu gördük.

SINIRI GEÇİP AMELİYAT OLMAYA GELİYORLAR

Mali’deki bir göz hastanesinde 15’e yakın hekim çalışıyor. Yılda 3 bin ameliyat yapıyor. Gözle ilgili sağlık altyapısı yetersiz. Zaten insanların hiçbir geliri yok. Bir gün bir köye gittik. 30 hasta çıktı. Dedik ki ‘Yarın kliniğimize gelin.’ ‘Nasıl, yol paramız yok’ dediler. O kadar yoksulluk var. Hatta Fildişi Sahili’nden bile sınırı geçip gelmişler. Yaşlı bir adam 500 km öteden gelmiş. Kulaktan kulağa öyle bir hızlı iletişim var ki. Hastalarımız ve hasta yakınlarımız çok memnunlardı.

TEKRAR OKULA BAŞLADI

7 yaşındayken gözünden darbe alan 12 yaşında bir çocuğu ameliyat ettik. Arkadaşları dalga geçtiği için okulu bırakmış. Ameliyattan sonra çok sevindi. ‘Artık rahatça okula gideceğim. Arkadaşlarım dalga geçmeyecek’ dedi.  İhtiyar bir dedeyi torunu kliniğe getirdi. Ameliyatını yaptık. Ertesi sabah kontrolde bandajını açtık. Parmağımla işaret ederek ‘Bu kaç’ dedim. Tabii dilimden bir şey anlamadı ama gülümsüyordu. Çünkü parmağımı görmüştü.

10 BİN GÖNÜLLÜ DOKTOR VAR

Uluslararası Vefa Sağlık Konfederasyonu (VESKON) organizasyonu olan Küresel Doktorlar, Türkiye genelinde 118 sağlık derneği ve bu derneklerin oluşturduğu 5 federasyonun üst çatısı. Küresel Doktorlar’ın 10 binden fazla gönüllüsü bulunuyor.

GUİNNESS REKORLAR KİTABINA GİREBİLİRİZ

Araştırmadık ama Guinness rekorlar kitabına girebiliriz. Normalde Türkiye’de ameliyat sürem 5 dakika. Afrika’da en az 15-20 dakika. Bir de yeterli sağlık eğitimi almamış bir personel var karşınızda. Biz eğitiyoruz. Türkçe zaten bilmiyorlar. İngilizce olarak anlaşıyorsunuz. Hastaya bir şey söylediğinizde onu Mali diline çeviriyorlar. Bunlar zaman kaybı.

HEDEF 21 GÜNDE 500 AMELİYAT

Komşu ülkelerden özellikle Fildişi Cumhuriyeti’nden gelip ‘Lütfen gelin bu ameliyatları Fildişi’nde de yapın’ dediler. Önümüzdeki bayramda gideceğim. Hedef 21 günde 500 hastayı ameliyat etmek.


John Maxwell

"Sizi siz yapan koşullar değildir. Koşullar sizi ortaya çıkaran etkendir."

Daha fazla bilgi ve haber için tıklayınız.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Sağlık Haberleri