Kur’an’a gö­re in­sa­nın ya­ra­tı­lış ama­cı ne­dir

Kur’an’a gö­re in­sa­nın ya­ra­tı­lış ama­cı ne­dir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kur'an'a göre insan yalnız ve yalnız Allah'a kulluk ve dua etsin, iyi işler yapması hususunda imtihan edilsin diye yaratılmıştır. Dünya üzerindeki hiçbir şey amaçsız ve anlamsız değildir. Her şey bir amaç doğrultusunda yaratılmıştır. İnsan aklı ve iradesiyle, yaratılan en üstün varlıktır. Sorumlu bir varlık olarak yaratıldığı için sorumluluk ve görevleri vardır. Kur'an-ı Kerim'e göre insanın yaratılış amacı; Allah'ı tanımak ve en güzel şekilde Allah'a kulluk etmektir.

Kur'an-ı Kerim'de insanın yaratılışı ile ilgili bazı ayetlere örnekler verelim.

Kulluk, Allah insanları yalnızca kendisine kulluk etsinler diye yaratmıştır. Kulluk ile ibadet birbirine karıştırılmamalıdır. Kulluk, ibadeti de içeren kapsamlı bir kavramdır. Zariyat:56 - Cinleri ve insanları, kulluğu sadece bana yapsınlar diye yarattım.

İmtihan, insan bu hayatta imtihandadır. Ölüm ve hayat -dolayısıyla yaratılış- güzel işlerin değerlendirildiği bir imtihan içindir. Mülk suresi 2 ayet- O, hanginizin daha güzel iş yapacağınızı denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, üstündür, bağışlayandır.

Dua, insanın Allah katında değerli bir varlık olması için dua etmesi gerekir. Müslüman, Fatiha:5'e göre yalnız Allah'a kulluk eder. Furkan suresi 77 ayet - De ki: "Duanız olmasa Rabb'im size ne diye kıymet versin? Siz hep yalan söylediniz. Yarın yalanınız yakanızı bırakmayacaktır."

Muhalif varlık, insan muhalif -itiraz edebilen- bir varlıktır. Kulluğun gerektirdiklerine ihtilaf eder. Aşağıdaki ayete göre insan, ikramı hak etmeyenler muhalif kalsınlar diye yaratılmıştır. Hud suresi 118 ayet- Rabb'in dileseydi, insanları bir tek ümmet yapardı. Ama ihtilaf edip durmaktadırlar. Hud suresi 119 ayet- Rabb'inin ikramda bulundukları (nimet verdikleri Nisa:69) öyle olmazlar. O insanları bunun için yaratmıştır. Rabbinin şu sözü kesindir: "Cehennemi cinler ve insanlarla dolduracağım."

Zorunlu sonuç "Allah neden insanı yarattı?" sorusu, "Ressam neden resim yaptı?" sorusu gibidir. Ressam zaten resim yaptığı için ressam sıfatını almıştır.
Allah'ın insanları yaratması, yaratıcı oluşunun (Haşr suresi 24 ayet) zorunlu sonucudur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri