Tedriç kelimesi, bir insanı bir davranışa ya da bir maddeye derece derece yaklaştırmak anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Kuran-ı Kerim'de tedriç ilkesi bazı konularda uygulanmıştır. Bu konulardan bir tanesi de alkollü içkinin dinen haram kabul edilmesidir. Alkollü içkinin İslam dininde yasaklanması ile ilgili tedriç hüküm ayetlerini görebilirsin.
- Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar, kısmet çekilen zarlar hep Şeytan işi murdar bir şeydir, onun için siz ondan kaçının ki yakayı kurtarasınız. (Maide, 90)
- Şeytan, içki ve kumarla sadece aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazı kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyorsunuz değil mi? (Maide, 91)
- Ey iman edenler, sizler sarhoş ve zihinsel uyuşukluk halindeyken ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüp iken de, yolları mescitten geçenler hariç, gusledinceye kadar namaza, mescide yaklaşmayın. Eğer hasta, yaralı olur veya yolculukta bulunursanız yahut herhangi biriniz tuvaletten gelirse veya hanımlarınızla ilişkiye girmiş, su da bulamamışsanız, o zaman abdest alma veya gusül etme niyetiyle temiz bir toprakla teyemmüm edin, yüzlerinizi ve ellerinizi-kollarınızı meshedin, namazınızı kılın. Allah çok affedicidir, kullarını daima koruma kalkanına alır. (Nisa, 43)
- Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: Bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı menfaatler (yararlar) vardır. Fakat günahları, menfaatlerinden daha büyüktür. Yine sana neyi infak edeceklerini (Allah yolunda harcamak) soruyorlar. De ki: İhtiyaçtan fazlasını infak edin. İşte böylece Allah, size âyetlerini açıklıyor. Umulur ki siz düşünürsünüz. (Bakara, 219)