Kur’an-ı Kerim’de gençlik hâllerinden bahsedilen bazı peygamberler ve şahıslar

Kur’an-ı Kerim’de gençlik hâllerinden bahsedilen bazı peygamberler ve şahıslar hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerime baktığımız zaman Rabbimiz bize birçok örnek gençleri tanıtmaktadır. Bunlardan sadece bir kaçı şunlardır:

1- Habl: Kur’an’ın övdüğü gençlerden birisi de Habil’dir. Habil, Hz. Âdem’in(as) çocuklarından biridir. Kendisini, kötü kardeşi Kabil ile başından geçen olaylardan tanıyoruz. Kur’an Habil ile Kabil’e Allah için birer kurban vermelerinden bahseder. Kabil çiftçilikle uğraşıyordu.

2- Hz. İsmail (as): Kur’an-ı Kerim’in övdüğü başka bir genç de Hz. İsmail(as)’dır.Çünkü o babasının kendisini Allah yolunda kurban edeceğini duyunca şöyle demişti: Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, "Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?" dedi. O da, "Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın" dedi.(Saffat-102) Böylece Kur’an bizlere anne babaya iyiliğin ve saygının şeklini öğretiyor.

3- Hz. Yusuf(as): Kur’an’da edep ve terbiyenin örneği olarak Hz. Yusuf (as) gösteriliyor.O nefsine uymamış Allah’dan korkmuş, sabretmiş, iffet ve haya timsali olmuştur.

4- Ashab-ı Kehf: Kur’an’da bir grup genç olarak anlatılır. Onlar isteseydi zevk ve nefislerinin peşinde koşabilirlerdi. Ancak Allah’a kul olmayı tercih ettiler. O dönemin puta tapan kralından mağaraya sığınmışlardı. Rabbimiz onların üzerinden bir mucize gerçekleştirmişti.

5- Hz. Muhammed (sav): Yüce Rabbimizin Kur’an’da örnek gösterdiği insanlardan birisi de son peygamber Hz. Muhammed(sav)’dır. Resulullah(sav)’ın gençlik dönemi hep yapıcı geçmiştir.

Peygamberler haricinde Kur'an'da adı geçen 11 kişi

1- Meryem: Hz. İsa’yı mucizevi şekilde dünyaya getiren annesidir. Ayrıca Meryem Sûresi 28. ayette “Harun’un kız kardeşi” diye bir hitap da söz konusudur.

2- Zeyd bin Harise, Hz.Peygamber (SAV) Efendimizin azatlı kölesi ve evlatlığıdır. İlk 4 Müslüman’dan biridir, 622 yılındaki Hicret’e katılmış; ardından tebliğin ilk yıllarında Hz. Muhammed ile Taif’e gitmiş ve oradaki muameleye Peygamber Efendimiz ile beraber göğüs germiştir.

3- İmran: Kur’an’ın 3. sûresi olan Al-i İmran’a ismini veren İmran adının da yukarıdaki Meryem gibi 2 yönlü kullanıldığı söylenebilir. İmran, Hz. Meryem’in babasıdır; aynı zaman da Hz. Musa ve Hz. Harun peygamberlerin de babasıdır. İmran ismi Al-i İmran dışında Tahrim Sûresinde de geçmektedir.

4- Câlut: Hz. Davud Peygamber tarafından savaşta mağlup edilen kafir kavmin güçlü savaşçısıdır. Bakara Sûresinde adı geçmektedir.

5- Ebu Leheb: Hz. Muhammed (SAV)’ın amcası olan Ebu Leheb –gerçek ismiyle Abduluzza bin Abdülmuttalip- yaşamı boyunca Peygamber’e ve hak dine karşı şiddetli bir muhalefet sürdürmüştür. Ebu Leheb esasında Müslümanlarca yakıştırılan bir addır ve “alevlerin babası” anlamına gelir. Tebbet Sûresinde adı geçmektedir.

6- Hâmân: Kur’an’a göre Firavun’un başveziridir. Kur'an ise onu, Firavun'un başveziri olarak anlatır. Firavun, Musa ile tartıştıktan sonra Hâmân’a, Musa’nın tanrısına ulaşmasına yarayacak yüksek bir kule yaptırmasını emreder.

7- Kârûn: İsrailoğulları arasındaki zenginlerden biridir, Kur’an’ın deyimiyle “anahtarını taşımanın güçlü bir topluluğa ağır geleceği hazinelere” sahip olacak kadar zengindir. Serveti onda kibre yol açar ve Hz. Musa Peygamber’e inanmaz, hatta onu yalancılıkla suçlar. Allah tarafından helâk edilir. Kasas, Muminun ve Ankebut sûrelerinde adı geçmektedir.

8- Lokman: Hz. Lokman’ın peygamber olup olmadığına dair yüzde yüz kanaat olmadığı ve tefsirlerde farklı şeyler yazdığı için kendisini bu listede belirtiyoruz. Lokman Sûresi de adını Hz. Lokman’dan almıştır. Kur’an’da oğluna verdiği öğütlerde ismi zikredilmekle beraber kendisine dair türlü rivayetler mevcuttur.

9- Samiri: Samiri’nin adı 4 ayrı sûrede geçer. Hz. Musa’nın Tur Çölü’nde Rab ile görüşmek için kutsal dağa çıkmasıyla birlikte Samiri de Hz. Musa'nın kardeşi Hz. Harun'a rağmen, İsrailoğulları için bir takım mücevherleri eriterek bir buzağı heykeli yapar ve tapmalarını ister. Hz. Musa’nın bunu unutarak dağa Tanrı’yı aramaya gittiğini söylemiştir.

10- Zülkarneyn: Zülkarneyn’in da Lokman gibi peygamber olup olmadığı hususunda tartışmalar mevcuttur, o yüzden ismi bu listede zikredilebilir. “İki boynuzun sahibi” anlamına gelen Zülkarneyn ismi Kehf Sûresinde 3 ayette geçmektedir. Kendisine özel bir kudret bahşedilen Zülkarneyn’in hikâyesi, Yecûc ve Mecûc ile mücadelesi anlatılmaktadır.

11- Üzeyir: Üzeyir ismi sadece Tevbe Sûresinde geçmektedir. Yahudiler’in Üzeyir’e “Allah’ın oğlu” sıfatını vermek suretiyle sapıtışları anlatılmaktadır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri