Kur-an'ı Kerim'de zekat, sadaka, infak ile ilgili ayet sayısı

Kur-an'ı Kerim'de zekat, sadaka, infak gibi doğrudan paylaşmaya yönelik ayetlerin yaklaşık sayısı hakkında bilgi edininiz. Kur-an'ı Kerim'de paylaşma üzerine niçin bu kadar çok durulduğunu araştırınız.

Kuranda zekat ile alakali tahmini 31 ayet geçiyor.

Kuranda infak ile alakali tahmini 45 ayet geçiyor.

Kuranda sadaka ile alakali tahmini 23 ayet geçiyor

Paylaşmak kişinin güzel ahlaka sahip olmasıdır. Elindeki bir şeyi farklı birisine karşılık beklemeden vermek mutluluktur, huzurdur, sevinçli olmaktır aslında. Çünkü paylaşarak karşımızdaki kişiyi mutlu ederiz. Onun mutlu olması bizi mutlu eder.İçimize huzur verir.İnsan aslında hayatında birçok şeyi paylaşarak öğrenir. Hayatta paylaşımcı olmak bize yaşamımızda katkı sunar. Bazı şeylerin değerini öğrenirken, bazı şeyler ile başkalarını mutlu etmeyi öğreniriz. İslam dininde de paylaşmak erdemlilik olarak görülür. Yüce Allah (c.c) ve Hz.Muhammed (s.a.v) paylaşmanın anlam ve önemi bizlere açıkça belirtmişlerdir. Bizlerde elimizden geldiği kadar paylaşımcı olmaya özen göstermeliyiz.

Kur'an'ın temel konuları

* 1. İman ve tevhid: Allah'ın varlığı ve birliği başta olmak üzere sıfatları, isimleri ve yaratıcılığıyla ilgili ayetler.

* 2. Nübüvvet: Başta Hz. Muhammed (sav) olmak üzere peygamberler ve peygamberlik, kitaplar ve melekler ile ilgili ayetler.

* 3. Ahiret (Kıyamet): Öldükten sonra hayatın varlığı, hesap, mizan.

* 4. Cennet ve Cehennem (Vaad ve vaid): Allah'ın emirlerine uyan ve yasaklarından kaçınanların cennetle mükâfatlandırılacağı, Allah'a isyan edenlerin de cehennemle cezalandırılacağı.

* 5. İbadetler: Bir müminin yapmakla yükümlü olduğu namaz, oruç, hac, zekât gibi ibadetler.

* 6. Muamelat (İslam Hukuku): Fert, toplum ve devlet ilişkilerini düzenleyen bir takım hükümler, hukuk kuralları. Alışveriş, emanet, bağış, vasiyet, miras, aile hayatı, nikâh ve boşanma gibi temel hükümler.

* 7. Ukubat (İslam Ceza Hukuku): Toplumun düzenini bozan, temel hak ve hürriyetleri tehdit eden ve insan haklarını çiğneyen kişilere uygulanacak cezalar.

* 8. Ahlak: Kişinin her zaman ve zemine uyması gereken; ana-babaya hürmet, insanlara iyi davranma, haram olan şeyler, kötülükler ve bunlardan kaçınma, doğruluk, merhamet, sevgi... gibi konular.

* 9. Nasihat ve tavsiyeler: Allah'ı, ahireti, hesabı unutmama, dünyaya bağlanmama gibi konulardaki tavsiyeler.

* 10.  İlmi gerçekler ve tefekkür: Aklımızı kullanma, tefekkür etme, kâinatta var olan hakikatleri araştırma emirleri.

* 11.  Geçmiş milletlerin kıssaları: Eski dönemlerde yaşamış peygamberler, kötülük önderleri ve değişik toplumlardan bahseden olaylar.

* 12.  Dua ve zikir: Allah'la irtibatı sürekli kılacak dua ve Allah'ı anma ifadeleri.

* 13.  Cihad ve şehadet: Dini ve kutsal olanı korumaya yönelik, sürekli diri ve canlı olmayı, hazırlıklı olup gerektiğinde Allah yolunda canımızı vermemizi emreden ayetler.

 

 

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Din Kültürü Haberleri