KPSS tercih sıralamasında nelere dikkat edilmeli?

KPSS tercih sıralamasında nelere dikkat edilmeli?

2014/2 KPSS yerleştirmeleri 26 Kasım 2014 akşam saat 23.59'da sona eriyor. Tercihlerde sıralamanın önemi nedir? Düşük puanlı aday bir kontenjanı üst sıraya yazarsa öncelik hakkı doğar mı? Tercihler değiştirilebilir mi?

Kısa bilgi

2014 KPSS puanıyla yapılan ikinci yerleştirmeler devam ediyor. Bu puanla 2015 Haziran(büyük alım), 2015 Kasım(düşük alım) ve 2016 Haziran (büyük alım)olmak üzere üç merkezi yerleştirme daha yapılacaktır.

Yerleştirme sisteminin işleyişi

KPSS yerleştirme sisteminde aslolan puandır. Sistem en yüksek puanlı adaydan başlayarak yerleştirmeye başlar ve sırayla diğer adayların tercihlerini inceleyerek yerleştirir. Yüksek puanlı aday tercihleri arasında yer alan boş bir kontenjana yerleşmeden sistem bir sonraki adayın tercihlerini incelemeye almaz.

Ayrıca adayın tercih listesindeki kontenjanlar dolu ise onu rastgele başka boş bir kadroya yerleştirmez.

Bir kontenjanı üst sıraya yazmak öncelik sağlamaz

Örnek verelim; adayların 30 tercih hakkı var. 85 almış bir adayın ilk 29 tercihi daha yüksek puanlı adaylar tarafından tercih edilmiş ve dolmuştur. 30'uncu tercih ise boştur ve henüz yerleşen olmamıştır.

Bu adayın 30'uncu sıradaki tercihi boş ise buna yerleştirir. Eğer ki 30 tercihin hepsi dolu olsaydı aday yerleşemezdi.

Ancak bu adaydan sonraki sırada yer alan aday bir önceki adayın 30'uncu sıraya yazdığı kontenjanı ilk sıraya yazarsa bu durum öncelik hakkı kazandırmaz. Çünkü dediğimiz gibi yerleştirmede puan esastır. Zaten mantıklı olan da budur ve daha başarılı olan öncelikli olmalıdır.

Tercih sıralamasında neye dikkat etmeliyiz?

Tercih sıralamasında tek kriter; en çok gitmek istediğiniz kontenjanı daha üste almanızdır. Sıralamada dikkat edilecek başka bir husus yoktur.

Tayin durumu olmayan kurumlara dikkat edin

Bazı kurumlara yerleşirseniz eş durumu veya başka sebeplerle görev yerinizi değiştiremezsiniz. İlgili haberimizi okumak için tıklayınız.

Çalışma süresi zorunluluğu olan kadrolara dikkat

Bazı kurumlar adayın yerleştiği şehirde 2-5 yıl çalışmak gibi zorunluluklar getirmektedirler. Bunların detayı tercih kılavuzunda yer almaktadır ve adayların mutlaka bunları bilerek tercih yapmaları gerekmektedir.

Yüksek puanlı adaylara özel uyarı

Yüksek puanlı adaylar bir an önce işe başlama hevesiyle ve aile baskısıyla istemedikleri ve yerleşseler de bir an önce yer değiştirmek isteyecekleri yerleri tercih etmektedirler 2014 puanıyla üç merkezi alım daha yapılacaktır. Adayların bu yerleştirme ile istemedikleri bir kuruma gitmektense diğer alımları beklemelerini öneriyoruz. Tahminimizce zaten yerleşeceksiniz o kadar çalışıp yüksek puan alıp da niye istemediğiniz bir yerde çalışasınız ki.

Kutay Seymen ARIKAN

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

KPSS Haberleri