Ülkemizde iş istihdamının yeterli olmaması sebebiyle gençler, yeni yollar denemeye her fırsata başvurmaya devam ediyor. KPSS’ye girerek devlet memuru olmak ise neredeyse herkesin hayali. Her geçen yıl KPSS’ye giren aday sayısı artmakla birlikte ne yazık ki bütçe açısından alım her geçen yıl atamıyor. Bu da sınava giren yüzlerce gencin işsiz kalması, hayallerinin yıkılması anlamına geliyor.
KPSS-B NEDİR?
KPSS B grubu, KPSS A grubunun dışında kalan kontenjanlar için yapılan sınavdır. Bu sınav KPSS A gibi her yıl değil, iki yılda bir yapılmaktadır. Lisans mezunlarına ayrılan B grubu kadrolar için P3, önlisans mezunlarına ayrılan B grubu kadrolar için P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolar için P94 puan türü ile atama yapılmaktadır. Mühendislik, teknisyenlik, memurluk, mimarlık, veterinerlik gibi alanlarda KPSS-B grubu sınavı ile yerleştirme yapılmaktadır.
KPSS-A NEDİR?
KPSS-A sınavı; müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı gibi yüksek düzey memur kadrolarına atama yapılan sınav türüdür.Bu sınav, her yıl gerçekleşmektedir. Her bir kurum ÖSYM’nin belirlediği 120 puan türünden kendisi için belirlediği puan türüne göre yerleştirme yapar.
KPSS B Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
KPSS-A kadroları dışında kalan tüm kadrolar KPSS-B kadrosudur. Kaymakam adaylığı, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi bölümlerden farklı olan alanlar KPSS-B kadrosudur.
Bu kadrolara atanmak isteyen personelin ÖSYM tarafından yapılan KPSS’ye girerek ÖSYM tarafından yayınlanan KPSS Tercih Kılavuzundaki kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş olan kadrolardan özelliklerine uygun olanları tercih etmeleri gerekir. Adayın puanı ve tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğüne göre bilgisayar ortamında atama yapılmaktadır.
1. KPSS B kadrolar için her yıl alım yapılmakta mıdır?
KPSS-B kadrolarına iki yılda bir çift yıllarda alım gerçekleşir. 2014 yılında da B grubu için KPSS yapılacaktır. B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar bu sınava katılmak zorundadır.
2. KPSS B kadrolarına atanmak için hangi sorular yanıtlanmalıdır?
KPSS B kadrolarına başvuracakların sadece Genel Yetenek – Genel Kültür sorularını yanıtlamaları yeterlidir. Yabancı dil sınavı ise adayın tercihine bağlıdır.
3. KPSS B kadrolarına atanmak için hangi puan türleri kullanılmaktadır?
KPSS B kadroları için gerçekleştirilen atamalarda önlisans mezunu adaylar için P 93, ortaöğretim mezunu adaylar için P 94 ve lisans mezunu adaylar için P 3 puan türleri geçerli olmaktadır.
4. KPSS B kadrolarına atanmak için girilmesi gereken KPSS sınavlar ne zaman yapılmaktadır?
KPSS B kadrolarına girmek isteyen lisans mezunu adaylar, 2014 yılının Temmuz ayında yapılacak olan Genel Kültür – Genel Yetenek sınavına; önlisans ve ortaöğretim mezunu adayların ise 2014 yılının Eylül ayında yapılacak olan Genel Kültür – Genel Yetenek sınavına gimek mecburiyetindedir.
5. Bir mühendis hem KPSS-A’ya hem de KPSS-B’ye başvurabilir mi?
KPSS-B kadroları ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yoluyla atama yapılmak için ilan edilen kadrolardır. KPSS’ye girerek genel kültür ve genel yetenek testlerine katılan tüm adaylar KPSS-B kadrolarına başvurabilirler.
Kaymakam adaylığı, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadrolarını tercih edebilmek için KPSS’nin pazar günü yapılan alan bilgisi sınavlarına (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) katılma zorunludur.
Sadece lisans mezunlarının katılabileceği bu sınavın haricinde de kadronun açıldığı kamu kurumu tarafından yapılacak mülakatlardan da geçmek gerekmektedir.