Körün taşı tekin değildir deyiminin anlamı:
Bu deyim, hiç ummadığımız ve önem vermediğimiz bir kimseden olumlu ve şaşırtıcı sözler duyduğumuz, başarılı sonuçlar aldığımızda söylenir.
Körün taşı tekin değildir deyiminin hikâyesi:
Padişah kıyafet değiştirmiş, yanına İncili Çavuş’u da alıp yolculuğa çıkmış. Yolda kör bir dilenciye rastlamışlar. İncili Çavuş, kör dilenciye şiddetli bir şekilde çarpmış ve şamata başlamış “Önüne baksana be adam! Haydi, ben körüm fakat sana ne oluyor? Benim gibi zavallı bir âmâya çarpıyorsun?” demiş.
İncili Çavuş ile kör dilenci arkadaş olmuşlar. İncili Çavuş, yolda cebinden bir altın lira çıkarıp köre vermiş “Arkadaş, zengin biri bana bu parayı verdi. Şuna bir bak, kaç paradır, belki sen anlarsın.” demiş.
Kör dilenci, paranın altın olduğunu anlayınca adımlarını hızlandırıp kaçmaya başlamış. Arkasından İncili Çavuş, bağırmış ama fayda etmemiş. İncili Çavuş, yerden bir taş alıp kör dilenciye atmış. Taş, dilencinin ayağına isabet etmiş. Kör adam durmuş ve İncili Çavuş’a seslenmiş “Senin atışın kör atışına benziyor. Al şu altın liranı da git yoluna.” demiş. Padişah, gördükleri karşısında gülmekten yıkılmış.
Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber