Konseyden vazgeçildi, rektörü ‘üniversite meclisleri’ seçecek

Konseyden vazgeçildi, rektörü ‘üniversite meclisleri’ seçecek
Yeni YÖK Kanun Tasarısı ile ilgili tartışmalar sürerken taslakta son dakika değişikliği yapıldı. Tepki çeken ‘rektörlük seçimi’ne yeni formül bulundu.

Edinilen bilgiye göre tasarıyı tamamlamak için kampa giren YÖK Yürütme Kurulu, rektör atamalarında ‘üniversite meclisi’ modelini benimsedi. ‘Fransız modeli’ olarak da bilinen yöntemde, konsey yerine her üniversitede üniversite meclisi kurulacak. Meclis; öğrenci, idarî personel ve öğretim üyelerinin temsilcilerinden oluşacak. Seçici kurul niteliği taşıyacak olan bu Meclis, rektör adaylarını belirleyerek YÖK’e sunacak. Adaylardan biri, cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Tasarıda, büyük üniversitelerde konsey kurulması ve rektörleri bu konseyin ataması öngörülüyordu. Konseyin ‘Her üniversitede bir YÖK’ anlamına geleceğini belirten akademisyenler, bu modele karşı çıkıyordu.

YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre her üniversitede, okulun büyüklüğüne  oranla meclis kurulacak. Profesör, doçent, yardımcı doçent, doktor, araştırma görevlisi, öğretim elemanı, idari personel ve öğrenciler kendi aralarından temsilci belirlemek için seçim yapacak. Profesörler kendi temsilcilerini, doçentler kendi temsilcilerini ve üniversitedeki diğer kadrolar da kendi temsilcilerini seçecek. Bu temsilciler, Üniversite Meclisi’ni oluşturacak. Üniversitedeki her kesimin görüşlerinin yer alacağı bu meclis sadece bir seçimlik olacak. Bir sonraki seçimde yeni bir meclis oluşturulacak. Seçili kurul niteliği taşıyan bu meclis, kendi arasında yaptığı seçimle de rektör adaylarını belirleyecek. Belirlenen aday YÖK’e gönderilecek. YÖK’teki elemenin ardından rektörü cumhurbaşkanı atayacak. Üniversite Meclisi’nin kaç kişiden oluşacağı üniversitenin büyüklüğüne göre değişecek. Üniversitedeki akademik kadronun sayısına göre mecliste temsil edilme sayısı belirlenecek. Örneğin kalabalık ve köklü üniversitelerde meclis 80-90 kişiden oluşabilirken küçük ve yeni kurulan üniversitelerde bu sayı 20-25’i geçmeyecek.

Rektörlerin seçici kurul tarafından belirlendiği bu model, Fransa’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde uygulanıyor. Bu modelde mevcut uygulamadan farklı olarak rektör seçiminde yalnızca meclis üyeleri oy kullanacak. Sadece temsilcilerden oluşan meclis, rektör adayını belirleyeceği için yoğun seçim ortamı yaşanmayacak. Böylece öğretim üyeleri arasında siyasi kamplaşmaların önüne geçilecek. Ayrıca mevcut sistemde rektör adayını belirlemek için sadece akademik kadro oy kullanırken yeni modelde idari personel ve öğrenci temsilcileri de oy kullanabilecek. YÖK Yasası’na son şeklini vermeye çalışan Yürütme Kurulu’nun ‘Üniversite Meclisi’ modelinde mutabık kaldığı öğrenildi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yök Haberleri