Soru : Günlük yaşantımızda çoğumuzun özellikle koltuk altında terlemeyi önlemek amacıyla kullandığı kozmetik ürünlerin terlemeyi nasıl önlediğini, bunların sağlığımıza ne gibi zararlarının olabileceğini araştırınız.
Cevap : Deodorantların içeriğinde bulunan alüminyum tuzları ter bezlerini tıkar ve terleme önlenmiş olur. Böylelikle terle birlikte oluşan kötü kokunun önüne geçilir, ancak gözenekleriniz de alüminyum gibi zararlı bir maddeyle tıkanmış olur. uzmanlar erken yaşta koltuk altı tüyleri alınmasının ardından kullanılan deodorantın deriden emilip meme dokusuna gidebileceği ve meme kanserini tetikleyebileceğini söylüyor.
Vücut önlem alıyor, siz engelliyorsunuz
Terlemek, vücut ısısının korunmasında temel mekanizmadır ve çevre şartlarına karşı vücut ısısını korur, soğutur. Terlemeyi önleyici ürünlerin kullanılması durumunda ve özellikle sıcak havalarda, ağır egzersiz sırasında vücut ısısı artışı ve buna bağlı halsizlik, kramp, kas ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Terleme sırasında ter bezleri böbrek gibi çalışarak bir tür boşaltım organı görevi de görürler. Üre, tuz ve çeşitli toksinler ter bezleri ile vücut dışına atılarak kanın temizlenmesi sağlanır.
Ter önleyici kozmetikler aslında sağlık açısından önemli olan bu görevin engellenmesini sağlamaktadır. Bu böbreklerimizi çalıştırmayı önlemeye çalışmamız gibi bir şeydir. O kozmetiklerin kullanımı sonucu vücudumuzdan deri yolu ile yapılan toksin atılımında aksama olmaktadır.
Özellikle katkılı ve pudralı ürünlerle ilgili önemli bir tehlike de, bu tip ürünlerin edeb bölgelerinde ter ve yağ bezi kanallarının ağızlarını tıkayarak, geride birikim yapması ve yağ kistleri ile sivilcelenmenin artmasına yol açmasıdır.