Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın özel okulların isterlerse kendi sınavlarını da yapabileceklerini açıklamasının ardından, kolejlerin nasıl öğrenci alacağı gündeme geldi. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, önümüzdeki hafta yapacakları toplantıdan sonra nasıl öğrenci alacaklarına karar vereceklerini söyledi. Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu ve Bürde Özçakır'ın haberine göre 3 seçenek üzerinde durduklarını anlatan Dal’ın açıklamaları şöyle:
SERBEST BIRAKILDIK:
Özel okullar, karar vermede serbest bırakıldı. Biz de önümüzdeki hafta öğrenci alımlarını nasıl yapacağımıza dair toplantı yapacağız. 3 seçeneğimiz var. İlk seçenek, MEB’in sınavını esas alabiliriz. İkinci seçenek, özel okullar olarak ortak bir sınav yapabiliriz. Üçüncü seçenek de her okul kendi sınavını yapabilir.
ÇOK SINAV SAĞLIKLI OLMAZ:
Çok fazla sınav, çok sağlıklı bir yöntem olmayabilir. Ama sınavımızı kendimiz yaparsak soru tipleri farklı olur. Matematik, Türkçe, sosyal ve fen bilimlerinin yanı sıra yabancı dil sınavı de yapabiliriz. Özel okulların çoğu dil sınavı istiyor.
SAYIMIZI ARTIRMAZ:
Özel okullara yönelim gelecek yıl artacak. Ama bu artışı sistem değişikliğine bağlamamak gerek. Önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 10’a ulaşacağını bekliyoruz. Teşvik de önemli.
YENİ SİSTEM OLUMLU OLDU:
Sınava girme zorunluluğu kalktı. Bu, yeni sistemde en çok sevindiğimiz nokta oldu. İddialı öğrencilerimiz, “Nitelikli” olarak tanımladığımız okullara girmek için de engele takılmayacak. 100 bin kontenjan için haziranda sınav var. 300-350 bin öğrenci girer.
OKUL NOTLARINA DİKKAT:
Sistemin göz önünde bulundurulması gereken bir noktası, okul notları.