Ülkemizde neredeyse en fazla kadının çalıştığı, ama en az kadının yönetici olduğu sektörde radikal bir değişiklik yapılıyor.
Erkek müdür oranının yüzde 93.47, kadın müdür oranının yüzde 6.53 olduğu Milli Eğitim Bakanlığı kadınları müdür yapmak için önemli bir karar aldı. Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'ni değiştiren Bakanlık, buna göre öğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürleri için kadın olma şartı getirdi.
Karma eğitim yapılan ve üç veya daha fazla müdür yardımcısı olan okullarda en az biri kadın olacak. Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri kadın adaylar arasından görevlendirilecek.
İstatistiklere göre Bakanlıkta müdürlük koltuğuna oturanların yüzde 94'üne yakını erkeklerden oluşuyor. Merkez teşkilatında da durum pek farklı değil. Daire Başkanlığı koltuğunun yüzde 85'inde yine erkekler bulunuyor. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan öğretmenlerin yüzde 55.86'sı kadın. 746 bin 936 öğretmenin 417 bin 208'i kadın öğretmen, 329 bin 728'i erkek öğretmenlerden oluşuyor. Kadın öğretmen sayısı fazlayken Bakanlıktaki erkek müdürlerin oranı yüzde 93.47, kadınların ise yüzde 6.53. Müdür başyardımcılığına yükselen kadınların oranı yüzde 7.7 iken, kadın müdür yardımcılarının oranı da yüzde 13.2. Türkiye'de şu anda 25 bin 72 müdürün sadece 1.636'sı kadın. 5 bin 52 müdür başyardımcısının 457'si, 40 bin müdür yardımcısının 5 bin 367'si kadın.
POZİTİF AYRIMCILIK
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin yaptıkları çalışma ile ilgili olarak, "Mümkün oldukça demokratik temsil vasfını ön plana çıkarmak istiyoruz. Kadınların Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan işgücü itibarıyla oranı yüzde 50'nin üzerinde. Ama icracı pozisyonlara bakıldığında çok düşük. Kadınlara karşı pozitif ayrımcılık yapmayı doğru buluyoruz. Bunu istiyoruz" dedi.
Eğitim kurumları yönetici görevlendirme yönetmeliğindeki değişiklikler
- Aynı eğitim kurumunda dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan yapılacak değerlendirme sonucunda başarılı olanlar aynı veya başka eğitim kurumunda dört yıl daha görev yapabilecek.
- Aynı okulda aynı unvanla 8 yıldan fazla yöneticilik görevi yapılamayacak.
- Müdürlük görevlendirmesinin; görev süresinin uzatılması ile ilk defa ve yeniden görevlendirme usulleriyle yapılması öngörüldü.
- Görev süresi uzatılacak müdürler; hazırlanan değerlendirme formunda; müdürlerin, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından objektif kriterler üzerinden katılımcı bir anlayışla değerlendirilecek. 75 ve üzerinde puan alan müdürlerin görev süreleri uzatılacak.
- Daha önce müdürlük yapan ve ilk defa müdürlük için başvuranlar, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden iki aşamalı bir sisteme girecek. Buralardan başarılı olanlar, tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre müdür olarak görevlendirilecek.
- Meslek liselerinin müdür yardımcılarından en az biri meslek dersleri alan öğretmenlerden seçilecek. Aynı uygulama; spor, güzel sanatlar ve sosyal bilimler liseleri ile imam hatip ortaokullarında da uygulanacak.
- Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarını müdürler belirleyecek.