Kitle iletişim araçları, toplumsal olarak bilgilendirme, haberleşme imkanları veren kitlesel haberleşme alanında global ve ulusal yayınlar yapan araçlardır. Bunlar telefon, televizyon, gazete, dergi, kitap gibi yazılı, sözlü ve görsel medya araçları olarak da bilinmektedir. Günümüzde sosyal medya araçları da bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Kitle iletişim araçlarının kullanımının yaygınlaşması insan ilişkilerini olumlu yönde etkilemektedir. Hemen herkes haberleşme imkanı bularak bilgi edinmektedir. Fakat bir yönüyle de bilgi kirliliği ve sosyal medya bağımlılığı da toplumu rahatsız eden diğer maddeler arasında yer almaktadır. Bu nedenle kitle iletişim araçlarını doğru bir şekilde kullanmak gerekir.
Kitle iletişim araçlarının toplumdaki belli başlı görevleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Habercilik; Dünyada ve ülkedeki gelişmeleri en hızlı ve en doğru bir biçimde topluma aktarmak kitle iletişim araçlarının ana görevleridir. Ancak, bunlar, yansız ve gerçekçi biçimde ulaştırıldığı ölçüde, eğitici bir nitelik taşıyabilir.
2. Kamuoyu Oluşturma; Toplumu ilgilendiren konularda, değişik siyasal ve bilimsel görüşlerin serbestçe ortaya atılıp tartışılması, demokratik yönetimde önemli bir etken olan kamuoyu oluşturulmasına yol açar.
3. Siyasal Sürece Katılma ve Denetleme; Toplumu belli konularda bilgili kılmak, toplumun o konuda söz sahibi olması demektir.
4. Eğitim; Kitle iletişim araçlarının, toplumsal sorunların çözümlenmesi, gereksinimlerin karşılaması için, gerekli olan ve örgün eğitim yoluyla elde edilemeyen veya elde etme olanağı bulunamayan bilgi ve becerinin kazanılmasındaki etkisi büyüktür.
5. Ulusal Bütünlüğün Sağlanması; Yeterli eğitim hizmeti götürülemeyen bölgelerdeki bireylerin, kitle iletişim araçlarıyla aydınlatılması, ulusal bütünlüğün sağlanmasında önemli rol oynamaktadır.