Ödev cevabı kısaca,
Kıta hareketleri biyoçeşitliliği etkileyebilir, çünkü bu hareketler türlerin dağılımını, habitatları ve yaşam koşullarını değiştirebilir. Bu, türlerin evrimsel süreçlerini etkileyebilir ve bazı türler için yeni fırsatlar yaratabilirken diğerlerinin soyunun tükenmesine neden olabilir.
Biyoçeşitlilik, bir bölgede bulunan tür ve genlerin belli bir zenginlik ve çeşitlilik içinde bir arada bulunması anlamına gelmektedir. Biyoçeşitlilik canlı ve cansız etkenlerden etkilenmektedir. Canlılar da biyoçeşitliliği etkiler çünkü üreme, büyüme, gelişme, barınma, korunma ihtiyaçları canlıların hayatının devam etmesi için gereklidir.
Biyoçeşitliliği etkileyen cansız etkenler de bulunmaktadır. İklim, yeryüzü şekilleri, toprak özellikleri, kıta hareketliliği gibi etkenler biyoçeşitliliği etkiler. Kıta hareketlilikleri, kıtaların birbirinden ayrılması, yeni ekosistemlerin kurulması, araya giren biyolojik bariyerlerin oluşması gibi durumlar biyoçeşitliliği olumlu etkileyebilir. Türlerin, alt türlere ayrılması biyoçeşitlilik açısından oldukça önemlidir. Bu olay biyoçeşitliliğin artmasında etkili olur.
- Kıta hareketleri, bitki ve hayvanların göç yollarının farklılaşmasına neden olur.
- Kıta hareketleri, yeni cinslerin birbiriyle karşılaşarak etkileşimlerine sebep olur.
- Kıta hareketleri ile birlikte bazı türler yok olmuştur.
Biyolojik çeşitlilik kelime anlamı olarak; herhangi bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların meydana getirdikleri bir bütündür. Biyolojik çeşitlilik evrenin varlığı ve gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Biyoçeşitliliğin faydaları ve zararları bulunmaktadır. Yani biyoçeşitlilik hayatı hem olumlu yönde hemde olumsuz yönde etkileyebilen bir durumdur.
Örneğin; biyoçeşitlilik sayesinde bitki türleri artmaktadır.
Örneğin; GDO'lu yani Genetiği değiştirilmiş organizmaların çevredeki bazı canlı türlerine zarar vermesi biyoçeşitliliğin zararına örnektir.