Kıssa nedir, tanımlayınız

Kıssa kelimesinin birçok anlamı bulunmaktadır. Dini olarak geçmişten ders çıkaran hikayelere denir. Peki kıssa sözcüğü detaylı olarak nedir? İşte cevabı…

Kelime olarak, olay, hikaye, haber anlamlarına gelir. Dini terim olarak, geçmişte yaşamış peygamber ve kavimlerin ders verici hikayelerine denir. Kıssa kısaca hikaye anlamına gelir.

Kur’an kıssaları dediğimizde, geçmiş peygamber ve kavimlerle ile ilgili Kur’an’da anlatılan ibret verici hikayeler anlatılmak istenir. Kur’an’da kıssaların anlatılış amacı, insanlara güzel huy ve davranış kazandırmak, doğru yolu göstererek insanların ders almasını sağlamaktır.

Kur’an’daki kıssaların bir bölümü peygamberlerin başında geçen olayların hikayesidir. Hz. Adem, Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve diğer peygamberlerin Allah’ın dinini yaymak uğruna başlarına gelen ilginç olaylar, güzel bir dille ve öğüt veren bir tarzda anlatılır. Kıssaların geri kalanından bir bölümü peygamber olmayan bazı şahıslar hakkında bir bölümü de geçmişte yaşamış toplumlar hakkındadır.

Kur’an’da en uzun ve en çok dikkat çeken kıssası Hz. Yusuf’un kıssasıdır. Bu kıssaya girişte şöyle buyurulur:

“(Ey Muhammed!) Biz, sana bu Kur’an’ı vahyetmekle geçmiş milletlerin haberlerini sana en güzel bir şekilde anlatıyoruz. Gerçek şu ki, sen bundan önce (bu haberleri) bilmeyen kimselerdendin.” (Yusuf, 3)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri