Kırk dereden su getirmek deyiminin anlamı:
Birine bir şeyi inandırmak için çok karmaşık gerekçeler ileri sürmek, birçok ikna edici diller dökmek.
Kırk dereden su getirmek deyiminin hikâyesi:
Bazı insanlar vardır ki onları ikna etmek oldukça zordur. Kendi bildiklerinin dışına çıkmaları gibi, başkalarının söz ve düşüncelerine de itibar etmezler. Oldukça inatçı olan bu kişiler, kendi dünyalarında kendi doğrularıyla birlikte yaşarlar. Onlar için tek doğru, inanç ve düşünceleridir. Kendi doğrularının dışında, başka doğruları kabul etmezler. Kısacası dünyaya tek pencereden değil, birçok pencereden bakabilmek, başka doğrularında olduğuna inanmak gerekir.
Evvelce yaşamış zalim derebeylerinden biri, başkasının toprağına bir değirmen yaptırmış. Bir fırtına çıkmış, değirmen yıkılıp gitmiş. Derebeyi bu ya, emretmiş tekrar bir değirmen daha yaptırmış. Bu sefer de deprem olmuş, sular yönünü değiştirmiş. Derebeyi değirmeni faaliyete geçirebilmek için uzaklardaki derelerden ve ırmaklardan sular getirtmiş, daha sonra bu sular taşarak değirmeni tekrar alıp götürmüş.
Kırk dereden su getirsen
Yine temiz olamazsın.
Birkaç deniz de tüketsen
Kirlerden arınamazsın.
Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber