Kıkırdak doku ve çeşitleri

Kıkırdak doku ve çeşitleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dayanıklı ve esnek bir doku olan kıkırdak dokuda kan damarları ve sinirler bulunmaz. Hücrelerin beslenmesi bağ dokudan difüzyon ile sağlanır. Atık maddeler de aynı şekilde kana geçer. Kıkırdak doku hücrelerine kondrosit denir. Kondrositler bir kapsülle çevrili büyük çekirdekli hücrelerdir. Kıkırdak dokunun ara maddesi ise kondrin olarak adlandırılır. Ara maddede kollajen ve elastik lifler yer alır. Kıkırdak doku, hücreler arası maddede yer alan liflerin yapısına ve düzenine göre hiyalin kıkırdak, elastik kıkırdak ve fibröz kıkırdak olmak üzere üçe ayrılır.

a. Hiyalin kıkırdak: Omurgalıların embriyo döneminde iskelet yapısını hiyalin kıkırdak oluşturur. Hücre ara maddesi kollajen lif içerir. Ergin bireylerde hiyalin kıkırdak; kaburga uçlarında, soluk borusunda, uzun kemiklerin eklem başlarında, burunda ve bronşlarda bulunur.

b. Elastik kıkırdak: Az rastlanan bir kıkırdak çeşididir. Hücre ara maddesi elastik lif içerdiğinden bükülebilme özelliğindedir. Kulak kepçesi, kulak yolu ve östaki borusunda bulunur.

c. Fibröz kıkırdak: Omurlar arası disklerde, diz kapağında ve uzun kemiklerin eklem yerlerinde bulunur. Hücre ara maddesinde çok miktarda kollajen lif içerdiğinden, basınca ve çekmeye karşı çok dirençlidir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri