Soru: Kepekli ekmek, bisküvi, galeta ve grissini zayıflatır mı?
Cevap: Hayır zayıflatmaz. Kepekli ekmek, beyaz ekmeğe oranla daha fazla posa içerir. Enerji farkı çok azdır. Ancak kepekli ekmek tüketimi, bağırsak hareketlerini düzenler, midede doygunluk hissi sağlar, kan şekeri emilimini dengeler, yiyeceklerle alınan fazla yağların emilmeden atımını sağlar. Tüm bu yararlarından dolayı kepekli ekmek, beyaz ekmeğe oranla daha fazla tercih edilmeli.
Soru: Zayıflamak için diyabetik ürünler kullanabilir miyim?
Cevap: Diyabetik ürünlerin içeriğinde bulunan bazı tatlandırıcılar enerji içerirler. Bunların kullanımı ile vücuda enerji alındığından bu tür besinlerin zayıflama diyeti programlarında kullanılması önerilmez. Diyabetik ürünlere şeker yerine tatlandırıcılar eklenebilir, fakat yağ veya un içeriği değiştirilemediğinden bu ürünlerin kalori değerleri yüksektir. Diyabetik reçel, diyabetik çikolata vb. pek çok gıda, normallerine yakın enerji içerirler. Ancak yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri düşük yağ içerirler, normalleri kadar protein ve kalsiyum içerirler. Çocuk, ergen, gebe ve emzikliler dışında rahatlıkla kullanılabilirler.
Lifli gıdalar kansızlığı arttırır mı?
Soru: Lifli gıdalar demir emilimini engeller ve kansızlığa neden olur mu?
Cevap: Lif (posa); bitkisel besinlerin ince bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısımlarıdır. Diyet posasının en zengin kaynakları sebze, meyve, kuru baklagiller ve tahıllardır. Bu grup ve yulaf posası suda çözünür, tokluk sağlar, glikozun ve kolesterolün emilimini engelleyerek kandaki değerlerini düşürür. Ayrıca kalp-damar hastalıkları ile kanser riskini azaltır, kabızlığı engeller. Kepek, tam buğday unu, bulgur ve kabuklu pirinçteki posa ise suda çözünmez, tokluk hissettirir. Yeterli su içimi de varsa dışkılamayı arttırır. Günlük diyet posası tüketimi 20-30 gr olarak önerilir. Fazla lifle birlikte bazı mineral kayıpları söz konusudur, ancak kendi doğal içerikleri ile bu açığı kapatırlar ve sağlık için çok gereklidirler.
Diyetten yağı çıkarmalı mı?
Soru: Diyetimden sadece yağı çıkarırsam zayıflayabilir miyim?
Cevap: Sağlıklı bir diyet programında gıdalarla alınan yağı azaltmak esastır. Fakat yağı diyetten tamamen çıkarmak sağlıksız ve hatalıdır. Yağlar vücudumuzda diğer besin öğeleriyle ortak çalışır. Şekerin suda eridiği gibi yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri de yağ içinde eriyerek kan dolaşımımıza katılırlar. O nedenle tamamen yağsız diyet uygulaması bu vitaminlerin eksikliğine, buna paralel sağlık problemlerinin oluşmasına neden olacaktır. Uzun süre yağsız diyet uygulayan kişilerde bağırsakların çalışmaması ve buna bağlı kabızlık oluşumu görülmektedir. Diyette yağ sınırlaması yaparken sadece yemeklerimize ve salatalara ilave ettiğimiz yağı azaltmak veya tamamen kullanmamak bir çözüm olmayacaktır. Görmediğimiz yağ içeriği yüksek gıdaları da azaltmak gerekecektir. Çikolata, bisküvi, poğaça, kek, kurabiye, cips ve hamur tatlıları gibi yiyecekleri beslenmede mümkün olduğunca azaltmak sağlıklı bir beslenme için daha doğru olacaktır.
Diyette kalori hesabı önemli mi?
Soru: Az kalori alarak ve kalori hesaplayarak zayıflayabilir miyim?
Cevap: Gün içerisinde yenilen tüm besinlerin kalorilerini toplamaktaki amaç, düşük kalori alımını sağlayarak kilo kaybını sağlamaktır. Besin öğelerinin dağılımı ve dengeli alımına hiç dikkat edilmez. Bu yüzden yetersiz ve dengesiz bir beslenme programı uygulanmış olur ve sağlığımız da olumsuz etkilenir. Bu şekilde kalori hesabı yaparak kilo vermeye çalışan kişi sürekli aynı yiyecek türlerine yönelip diğer yiyecekleri almamaya başlayacaktır. Örneğin kalorileri düşük diyerek sürekli sebze ve meyve tüketilirse kan şekerinin dengesi bozulur. Vücudun birçok önemli fonksiyonları için gerekli olan ve kasların yapısında bulunan proteinlerin az tüketildiği için kas kayıpları görülebilir.