Kendinize Uygun Okulu Nasıl Seçeceksiniz?

Okul tercihiniz hangi aralıkta olursa olsun istemeyerek gideceğiniz okulları asla tercih etmeyin.

Özel okullar, Anadolu liseleri, fen liseleri, özel fen liseleri gibi gözde okullara öğrenci kazandıran Seviye Belirleme Sınavı sona erdi. Sırada en az sınavlar kadar önem taşıyan tercih maratonu yani okul seçimi bulunuyor. 12 Temmuz 2013 tarihinde sonuçların açıklanması ile birlikte adayları tercih ve hangi okula yerleşeceğiz telaşı alacak. En az sınava hazırlık süreci kadar önemli olan bu dönemde adayların listesine almayı düşündükleri tüm okullar hakkında bilgi sahibi olmaları ve tercihlerini istek sırasına göre oluşturmaları oldukça önemli. Seviye Belirleme Sınavı Tercih Kılavuzu, yerleştirme başvuruları alınmadan önce yayınlanacak. Tercih işlemlerinde izlenecek yol kesinlikle kılavuza bağlı kalınarak yapılmalı.

PUAN DEĞİL BAŞARI SIRASI
Doğru bir tercih listesi hazırlamak sınavda alınan puan kadar önem taşıyor. Uzmanlar ise bu listeyi oluştururken puana değil de başarı sırasına dikkat etmek gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle tercih listesine aldığınız okulun geçen yıl en son aldığı öğrencinin başarı sırasına dikkat etmeniz önemli. Öte yandan öğrenim görmek istediğiniz okulun başvuru şartlarının sizin durumunuza uyup uymadığını da tercih kılavuzundan kontrol etmeniz gerekiyor.
 SBS puanınız ile tercih edeceğiniz okulların başarı sıraları arasında denge kurun.
Başarı sıranıza uygun okullarla birlikte sizin durumunuzdan yüksek sırada yer alan birkaç okula da listenizde yer verin.
Tercihleriniz hangi aralıkta olursa olsun, isteyerek gideceğiniz okullara listede yer verin.
Tercih yaparken taban puanlarına göre büyükten küçüğe doğru bir sıralama yapılabilir. İsteğe göre karma olarak da tercih yapmak mümkü
Tercih listesine en fazla okumak istediğiniz ve puanı yüksek olan okullardan başlamalı ve 2 okuldan fazla yazılmamalı.
Tercih listesinin en sonuna ise her ihtimale karşı öğrencinin kesinlikle kazanabileceği okullar eklenmeli. Ancak bu okullar kesinlikle adayın okumak istediği isimlerden oluşmalı.
Eş değerdeki okullardan kontenjanı yüksek olanlar tercih edilirse daha iyi olur.

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAMAYIN
İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Ful Akıngüç Över, okul seçiminin öğrencinin özellikleri, veli beklentileri ve okulun sunduğu hizmetin örtüştürülmesi anlamı taşıdığını belirterek, "Bu üç özelliği göz önüne alarak yapılacak okul seçimi bizi gereksiz hayal kırıklığından, olumsuz yaşantılardan ve çeşitli kaynakları ziyan etmekten koruyabilir. Okul seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli ölçüt öğrencinin kişilik özellikleri ve akademik becerileridir. Örneğin çalışma ve düzenli yaşama disiplini yavaş gelişen bir öğrenci için askeri liseler uygun olmayabilir. Öğrencinin hayatta ve okuldaki başarısı mutlu ve motive olması ile paralellik taşıdığından, çocuğun mutsuz olabileceği ya da başarısız olma duygusunu sıklıkla yaşayabileceği okullara yönelmemek doğru bir seçim olacaktır" dedi. Okul seçiminin ikinci ayağının veli beklentileri olduğunu söyleyen Över, velilere şu önerilerde bulundu: "Ortaöğretime kayıt olan öğrenci için "son karar" velinin kararı olduğu için, anne-babaların "Okuldan ne bekliyorum?", "Okulun çocuğuma ne kazandırmasını arzu ediyorum?" sorusunu kendilerine sormaları gerekir. Bunun gibi, üniversiteye yerleşmede başarı mı yoksa öğrencinin entelektüel birikiminin olması mı önemlidir? Belki de sizin olmazsa olmazınız her ikisini bir arada verebilen bir okuldur. Okul seçiminin üçüncü ayağı, okulun sunduğu eğitim hizmetidir. Burada da önemli olan okulun ne yaptığından çok nasıl yaptığını görmeye çalışmaktır.

ÖZELOKULLAR NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?
Özel okullara öğrenci kayıt kabul işlemleri, öğrencinin SBS'de elde ettiği ham puana göre okullar tarafından taban puan ilanı ve ön kayıt-kesin kayıt yoluyla yapılacak. Adayın, özel okullardan birine yerleştirilme işlemlerine dahil edilebilmesi için, Sınıf Seviye Belirleme Sınavı'na katılmış ve sınavının Bakanlıkça geçerli sayılmış olması gerekiyor. Adaylar, puanı tutan birden fazla okula ön kayıt yaptırabilecek. Kesin kayıt yaptırıp ayrılan öğrencilerin yerine, öğrencinin ayrılışı hangi kayıt dönemine denk gelmişse o kayıt dönemi içinde sıralama listesine göre yeni öğrenci kaydı yapılacak. Kesin kayıt yapıldıktan sonra okuldan ayrılan adaylar, daha sonra aynı okula başvuruda bulunamayacaklar.

KENDİNİZE UYGUN OKULU SEÇİN
Fen Liseleri: Eğitim süresi 4 yıl. Nitelikli bilim insanları yetiştirmek öncelikleri arasında. Matematik ve fen dersleri yoğun olarak uygulanır.
Anadolu liseleri: Öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre dünyadaki teknolojik gelişmeleri yabancı dilde takip edecek düzeyde bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Sayısal, eşit-ağırlık ve sosyal bilimler alanında eğitim verir
Sosyal bilimler liseleri: Statü bakımından fen liselerine eşittir. Üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmesi amacıyla kurulmuştur. Eğitim süresi 5 yıl. Diğer liselerden farklı olarak Sosyal Bilimler Liseleri'nde sadece Türkçe- Matematik ve Sosyal Bilgiler alanlarında eğitim veriliyor.
Anadolu Öğretmen Liseleri: Genel ve öğretmen yetiştiren yükseköğretim programlarına öğrenci hazırlar. Öğretim süresi dört yıl. Tüm sınıflarda ağırlıklı yabancı dil ve ortak genel kültür derslerinin yanı sıra meslek dersleri ve kendi bireysel ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun dersler okutulur.
Meslek Liseleri: Meslek liselerinin genel amaçları, iş yerlerinin çeşitli alanlarda ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştirmek, bunun yanında bir üst yükseköğretim kurumları için öğrencileri hazırlamaktır. Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim lisans programlarını seçtikleri taktirde avantajlıdır.
8. sınıf SBS sonucuna göre öğrenci alacak özel okulların kayıt takvimi
1. Ön kayıt dönemi: 12-13-14 Ağustos ön kayıt, 22-23 Ağustos kesin kayıt
2. Ön kayıt dönemi: 19-20-21 Ağustos ön kayıt, 22-23 Ağustos kesin kayıt
3. Ön kayıt dönemi: 26-27 Ağustos ön kayıt, 28-29 Ağustos kesin kayıt
Son kayıt dönemi: 2 Eylül'den itibaren...

Yaşar Özay

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

EĞİTİM Haberleri