İnsanlar yaşamları boyunca bir çok zorluklar ile bir çok dert ile uğraşmak durumunda kalmışlardır. genellikle bu dertlerini insanın sosyal bir varlık olduğu düşünülecek olursa hep birirlerinden yardım alarak hallettiği gözlemlenmiştir. Bu kimi zaman bir aile ferdi olurken kimi zaman da bir dost ya da bir uzman olmaktadır.
Ancak biz de “Kelin ilacı olsa kendi başına sürer” diye bir atasözü vardır. Bildiğiniz gibi atasözleri hop diye ortaya çıkmaz. Yıllar süren olaylar ve bir hikayeleri genellikle olur. İşte bu atasözü de derdine dermen arayan bir şekilde problemlerin çıkış yolu arayan insanlara rehber olması için söylenmiştir. Peki bu atasöz bize ne diyor? neden böyle bir atasözü var?
Öncelikle aynı derdi yaşayan ancak bu derdine bir türlü çare bulamamış bir kişiden yardım istemeyin diyor. Zaten isteseniz de bu yardımı alamazsınız. Ancak bu kişi size empati duyabilir ve derdiniz sebebi ile sizi anlayabilir dostluk yapabilir ancak kesinlikle bir fayda sağlayamayacaktır. Çünkü insanoğlu ben merkezli bir varlık olduğundan bir çareye sahip olsa önce kendi derdini çözecek bir insandan fayda gelmediği anlatılmaktadır.
O sebeple gerçekten bir derdimiz bir problemimiz var ise bu konuda ya profesyonel uzman bir kişiden yardım almalıyız (örneğin hastalıklar) ya da bir aile ferdinden (girmiş olduğunuz bir borçtan size para verebilecek bir akraba) yardım almalısınız. Belki dert anlatmaktan bir zarar gelmez ama derdinizi çözemeyecek bir kişiden medet ummak sizi o derdin problemin daha da beter içine sürükleyecek belki de hayatınızı etkileyecek. O sebeple her zaman için bilgisine ve durumuna güvendiğiniz ve bu tarz problemlerden uzak durmayı başarmış kişilerden yardım isteyiniz.